În clasele V-VIII am fost la o școală cu profil sportiv, ceea ce, contrar așteptărilor, m-a făcut să-l văd mai mult ca pe o obligație și mai deloc ca pe o activitate plăcută. Astfel, am crescut cu ideea că sportul nu e o plăcere, evitând activitățile fizice și neînțelegându-i pe cei care fac sport de bună voie. Până când am ajuns în punctul unor probleme la coloană și am fost nevoită să fac kinetoterapie – o terapie care împrumută multe exerciții din fitness. Așa, prin fitness, lucrând cu greutăți, am descoperit că sportul nu e chiar atât de rău, ba chiar mă face să mă simt bine.
Sfatul meu este să încerci mai multe sporturi până când descoperi unul care îți place. Pentru că sportul este printre cele mai ieftine și cele mai eficiente forme de terapie. Iată câteva dintre modurile în care te poate ajuta:
• Reduce stresul
Stresul este boala acestui secol. Stresul este cel care nu iartă nicio generație care trăiește în prezent. Și, din păcate, stresul ne afectează în atât de multe moduri, fiind sursa principală de declanșare a multor boli – de tiroidă, fiere, ficat, stomac, ba chiar și a unor boli psihice. Stresul ne afectează inclusiv fizic, făcându-ne să îmbătrânim într-un ritm mai alert. Sportul are capacitatea de a ne scăpa de stres prin faptul că stimulează producția și eliberarea de serotonină în creier, serotonina fiind cunoscută drept “hormonul fericirii”.
• Reduce nervii
Sau, cu alte cuvinte, sportul diminuează intensitatea stărilor de nervozitate. Sportul este o activitate fizică ce reușește să distragă atenția de la diferite griji și să le diminueze importanța. Sportul ajută la o viziune mai clară a lucrurilor, pentru că deși este o activitate fizică, el are impact pozitiv și asupra creierului, echilibrând multe stări emoționale.
• Te face mai puternic și mai sănătos
Majoritatea sporturilor, în funcție de intensitatea activității fizice, au impact asupra mușchilor și asupra posturii, ceea ce ne face mai puternici și ne ajută totodată să avem o postură sănătoasă. Asta înseamnă adio probleme ale spatelui și ale diferitelor alte părți ale corpului. Și nu vei ajunge la kinetoterapie, așa cum am pățit eu în trecut pentru că lucram mult la PC și nu făceam sport deloc. Despre kinetoterapie Bucuresti poți găsi multe informații online.
• Corpul tău arată mai bine
Bonus! Dincolo de toate efectele pozitive pe care sportul le are asupra sănătății, el te ajută și să ai un corp mai frumos.
• Crește concentrarea și productivitatea
Pentru că sportul are efecte și asupra creierului, el ne ajută să ne detașăm de multe lucruri din jurul nostru și să le putem privi mai clar, mai obiectiv, ceea ce duce la luarea unor decizii mai bune și chiar la creșterea productivității.
Când corpul este sănătos și puternic, și mintea este sănătoasă și puternică. Merg mână în mână.
Singura atenționare este să faci sport corect, să nu sari peste unele etape (de exemplu dacă mergi la sală să nu sari peste încălzire), pentru că te poți accidenta și e posibil să ai nevoie de electroterapie și/sau alte tipuri de terapii pentru recuperare completă.
Be smart! Train smart!