Adv. & Stuff

Studiu: Femei vs Barbati la volan

By | 13.11.2017 | 7 Comments

studiu femei vs barbati la volan

In ciuda stereotipurilor si opiniilor generale, un studiu efectuat pe 1633 de persoane arata ca femeile sunt soferi mai buni decat barbatii. Femeile au reusit sa intreaca barbatii nu numai la testele auto pe trasee deja stabilite, ci si atunci cand au fost observate, fara sa stie asta, intr-una dintre cele mai aglomerate intersectii din Marea Britanie – Hyde Park Corner.

Informatii privind studiul Privilege Driving:
• Studiul a fost realizat de Privilege Insurance, o firma de asigurari auto si de locuinte din Marea Britanie.
• Studiul a avut o durata de o luna.
• Au participat 1633 de soferi.
• Studiul a testat abilitatile participantilor, atat pe un traseu bine stabilit, cat si anonim, intr-o intersectie aglomerata din Marea Britanie.
• Studiul a examinat toate aspectele sofatului, inclusiv viteza, anticiparea, spiritul de observatie si viteza de reactie.

Concentrat pe 14 aspecte diferite ale conducerii, raportul celor de la Privilege Insurance arata ca dintr-un punctaj maxim de 30, femeile au reusit sa acumuleze un coeficient mediu de 23,6, in timp ce scorul mediu al barbatilor a fost de 19,8.

Coeficientul de conducere Privilege – Cum s-au descurcat participantii:

Activitate Barbati Femei
Oprirea in siguranta la culoarea galbena a semaforului 44% 85%
Impact negativ asupra celorlalti soferi 73% 54%
Indicatii adecvate 82% 96%
Folosirea adecvata a oglinzilor retrovizoare 46% 79%
Observarea eficace (ex. verificarea unghiului mort) 82% 71%
Nerespectarea distantei fata de autovehiculul din fata 27% 4%
Respectarea vitezei legale 86% 89%
Adaptarea vitezei la conditiile de mediu si trafic 64% 64%
Directia/Controlul autovehiculului 100% 96%
Taierea colturilor la intoarcere (intoarcerea din scurt) 68% 43%
Vorbirea si redactarea sms-urilor la volan 28% 16%
Intrarea periculoasa in intersectii 14% 1%
Blocarea traficului din cauza imprudentelor 25% 16%
Coeficient total (maxim 30) 19,8 23,6

2 studiu femei vs barbati la volan

Pe una dintre categorii – pastrarea distantei fata de masina din fata – 4% din femei, respectiv 27% dintre barbati, nu au pastrat distanta corespunzatoare fata de autovehiculul din fata.

Opinia oamenilor privind abilitatile lor de conducere nu reflecta realitatea. Cand au fost intrebati daca adapteaza viteza la conditiile de drum si trafic, 84% dintre barbati au sustinut ca da, fac asta in mod regulat, dar doar 64% dintre acestia chiar o fac.

Aproape jumatate dintre barbati s-au apropiat de pericole cu viteza prea mare, comparativ cu doar un sfert dintre femei, in timp ce mai mult de jumatate dintre barbati au trecut pe lumina galbena a semaforului, comparativ cu doar 14% dintre femei.

Doar 1% dintre femei, dar 14% dintre barbati, au taiat periculos intersectia, in timp ce 24% dintre barbati, dar numai 16% dintre femei, au recunoscut ca folosesc telefoanele mobile in timp ce se afla la volan.

Cand vine vorba de disciplina si curtoazie in trafic, femeile au avut din nou castig de cauza, 39% dintre ele fiind mai mereu politicoase fata de ceilalti soferi, comparativ cu doar 28% dintre barbati.

Instructorul auto Neil Beeson, care a organizat testele pentru Privilege, a declarat: “Am fost destul de surprins de rezultate, pentru ca, din experienta mea, barbatii au fost mereu mai buni studenti si, de obicei, au avut rezultate mai bune la orele de condus. Totusi, se pare ca femeile asimileaza si folosesc informatiile mai bine decat barbatii.”

Ceea ce arata acest raport este ca barbatii trebuie sa acorde femeilor meritul cuvenit atunci cand vine vorba de sofat. Faptele nu mint.

Articol oferit de:

logo scoala de soferi dicu
__________________________________________________________
Surse de informare:
http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/road-and-rail-transport/11605509/Women-are-after-all-better-drivers-than-men.html
https://www.directlinegroup.co.uk/media/news/brand/2015/12-05-2015.aspx
__________________________________________________________

P.S.: Eu aș completa puțin datele de mai sus, fiind de părere că femeile sunt totuși șoferi mai slabi decât bărbații, chiar dacă statistic vorbind ele produc mai puține accidente. Aș argumenta prin faptul că femeile conduc preventiv pentru că sunt nesigure. Femeile vorbesc mai puțin la telefon în trafic, conduc cu viteză mai mică și nu intră în sensul giratoriu la fel de repede precum bărbații… pentru că nu sunt la fel de relaxate și de sigure pe sine precum bărbații. Știu, mi s-a mai spus că țin cu ursul :)). Însă, în condițiile date, studiul este făcut pe un eșantion restrâns dintr-o țară cu oameni mai civilizați decât în zona noastră. Ceea ce înseamnă că femeile din UK or conduce mai bine decât bărbații din aceeași regiune geografică, însă rezultatele studiului nu pot fi considerate general valabile. Zic și eu, nu dau cu parul 😀 .

P.P.S.: Alina O a lăsat un comentariu foarte bun, pe care vi-l recomand cu drag. Îl descoperiți mai jos.

7 Comments

 • Reply

  Alina O

  13/11/2017

  Depinde ce intelege fiecare prin “bun sofer”. Eu inteleg ca un sofer bun este precaut, conduce cu atentie, respecta regulile de circulatie. Si atunci, sunt de acord cu rezultatele studiului, cu faptul ca femeile sunt mai bune la volan. Poate indemanarea / abilitatile innascute pentru condus le putem atribui barbatilor, dar daca acestia nu isi concretizeaza calitatile, atunci nu putem spune despre ei ca sunt buni soferi. Pana la urma, cum etichetam pe cineva? Dupa potentialitati sau dupa fapte?

  • Reply

   Ioana Radu

   13/11/2017

   Sunt total de acord cu tine. Desi initial nu am luat in calcul si explicatia asta, admit 😀 . M-ai facut sa ma gandesc ca ar trebui sa mai adaug un “P.S.”, insa nu as putea rescrie lucrurile mai bine decat ai spus-o tu deja, drept pentru care am facut trimitere catre comentariul tau. Iti multumesc!

   • Reply

    Alina O

    15/11/2017

    E complicata treaba asta cu studiile si statistica 🙂 Fiind acum studenta la Psihologie, sunt si eu in curs de a o deslusi. 🙂 Intr-adevar, la noi lucrurile pot sta total diferit. Ei n-au gropile noastre, de exemplu! Si poate sunt si mai civilizati 🙂

 • Reply

  Dragomir Cristina

  14/11/2017

  ca sa fim realiste, sunt si femei care sunt un dezastru in trafic. Cand suntem in oras si dam de una din ele, nu stiu daca sa imi fie mila de ea sau sa sustin nemultumirile sotului la adresa ei. Pe de alta parte, sunt de acord ca femeile conduc mai prudent si pastreaza distanta regulamentara intr-un procent mai ridicat decat barbatii.

 • Reply

  Diana Ion

  14/11/2017

  Eu nu am permis, m-am gandit mult in ultimul an sa fac scoala si sa dau de permis…pentru ca m-as deplasa mult mai usor dimineata cu fetele la scoala / camin, insa…nu stiu cat de mult mi-ar placea sa conduc. Nu am incercat niciodata!! Cred ca mi-ar fi frica, m-as panica daca m-ar claxona vreunul…si… lista poate continua!!!

 • Reply

  Mihaela

  16/11/2017

  Nu stiu daca sa comentez sau nu, pentru ca eu am facut scoala de soferi in 2009 si tot atunci am descoperit ca nu-mi place deloc sa conduc, nu ma relaxeaza ba dimpotriva asa ca am hotarat sa raman pe scaunul din dreapta. Inclin sa cred ca barbatii sunt mai buni, dar nu pot fi obiectiva intru totul.

  • Reply

   Ioana Radu

   16/11/2017

   Eu anul acesta am facut scoala si am descoperit cu uimire si bucurie ca imi place enorm de mult sa conduc. E o activitate care ma relaxeaza. Am reusit in sfarsit sa ii inteleg pe cei care merg sa conduca vreo jumatate de ora atunci cand sunt nervosi. Condusul chiar ma relaxeaza. Cu exceptia gropilor… Pe astea chiar le detest. Unele drumuri sunt atat de rupte incat gropile nu pot fi ocolite.

Leave a Reply