Diverse

Tabla magnetică – utilitate și costuri

By | 23.08.2020 | 1 Comment

Tabla magnetică a fost un mare pas înainte atunci când ea a început să fie folosită în sistemul de învățământ, însă cu ceva timp înainte de asta ea era folosită în mediul de business pentru multiplele beneficii în cadrul ședințelor – fie ele mai mult sau mai puțin importante, de calculare a deciziilor cu impact mare sau de notare a ideilor în cadrul unui brainstorming. Treptat, unii au început chiar să aibă la domiciului variante mai mici de table magnetice. Mai jos am notat cele trei medii în care sunt folosite aceste table magnetice, explicând rapid utilitatea lor și menționând pe alocuri și costurile aferente dimensiunilor (pentru că, desigur, pentru la domiciliu nimeni nu optează pentru o tablă whiteboard cu dimensiunile uneia folosite într-un amfiteatru al unei universități). Acestea fiind spuse…

Tabla magnetică și utilizarea ei în sistemul de învățământ

Nu vreau să pară că sunt în vârstă, pentru că nu sunt 😀 , dar mulți dintre cei care mă citiți știți de creta pe care o foloseam noi când eram la școală, de turele cu spălatul buretelui, de elevul de serviciu care era responsabil cu ștergerea tablei pe parcursul întregii zile, prin rotație, de cheta pe care o făceam pentru a cumpăra cretă ș.a.m.d. Da, sunt unități de învățământ în care există în continuare toate astea, dar sunt și școli care au făcut de mult timp trecerea la tabla magnetică. Avatajele sunt multiple. Se salvează timp, pentru că ștergerea ei este mult mai rapidă și nu necesită prea mare efort. Notițele sunt mai ușor de parcurs, iar praful de cretă iese complet din ecuație (și implicit inhalarea lui). Ba chiar cariocile sunt mai longevive decât o cutie de cretă, iar tabla în sine nu mai prezintă un risc la fel de mare de deteriorare (tabla clasică era uneori crăpată și se folosea așa pentru mult mult timp după aceea). Pe termen lung tabla magnetică este mult mai avantajoasă decât cea clasică. Mă bucur că treptat tot mai multe instituții de învățământ fac trecerea aceasta.

Cea mai scumpă variantă de mari dimensiuni, adică 120x300cm, costă aproape 1200 lei pe site-ul OfficeDirect.ro. Cu aceleași dimensiuni se găsește și la 550 lei, pe același site, numai că diferă țara de import și alte mici detalii. Ideea este că opțiuni de preț chiar sunt. O tablă care nu are lățimea de 3 metri, ci de 2 metri, costă 330 lei. Pentru școlile mici, din mediul rural, unde toți copiii fac de regulă orele în aceeași clasă, cred că o astfel de investiție nu e un capăt de țară. Dacă aș fi un om de afaceri cu bani, mi-ar plăcea să investesc o parte din resursele financiare în sistemul de învățământ și să ofer mai multor copii șansa de a avea acces la lucruri moderne care nu costă mult. Cine știe, poate pun cândva de o campanie în acest sens, că om de afaceri nu mă văd să devin prea curând :D.

Tabla magnetică și utilizarea în scop de serviciu

whiteboard tabla magnetică preturi

Fie că vorbim de o sală de ședințe și folosim tabla magnetică pentru a explica mai bine ideile pe care le avem, fie că vorbim de un birou și notăm cu toții informații de interes general, fie chiar de un șantier și notăm diverse info necesare unei bune organizări și nu numai, tabla magnetică chiar își dovedește utilitatea. Este la îndemână, înlesnește procesul informațional și ne ajută să explicăm mai bine ideile pe care le avem, ba chiar să le transmitem celorlalți din entuziasmul nostru – dacă suntem pasionați de subiectul abordat.

Spre deosebire de un flipchart magnetic, care este și el des întâlnit în mediul de business și care are prețul cel mai mic de aproximativ 220 lei (la dimensiunile 70x100cm), o tablă magnetică salvează din spațiu și costă mai puțin – cea mai ieftină variantă de 90x120cm costă 160 lei (deci este mai mare și mai ieftină decât flipchart-ul). Dar, desigur, și cel din urmă are avantajele lui, precum faptul că poate fi mutat dintr-un birou în altul și îi pot fi adăugate coli (care pot fi păstrate dacă schemele/schițele notate au o importanță mai mare).

Tabla magnetică și modul în care poate fi folosită la domiciliu

Când mi-am prelungit contractul cu o firmă ale cărei servicii le folosesc, am primit cadou o mini tablă magnetică brand-uită cu numele acelei firme. E de dimensiunea unei agende mici. La început am ținut-o în țiplă undeva aruncată prin dulapul biroului, însă de câteva luni am pus-o la treabă. O țin pe frigider (are prindere magnetică) și notez pe ea ori de câte ori se termină câte ceva prin casă. Astfel, atuci când merg la cumpărături, doar fac poză listei și știu exact ce trebuie să cumpăr 😀 .

Tabla magnetică mai este utilă la domiciliu și pentru copii, pentru a exersa pe ea calcule simple pentru școală, astfel încât să învețe mai ușor chestii precum adunarea și scăderea, ori chiar numerele și literele alfabetului. De ce nu, ea poate fi folosită și pentru jocuri cu cei mici. Use your imagination!

Pentru domiciliu, desigur, tabla magnetică potrivită este cea cu dimensiuni mai mici. Dacă e pentru liste de cumpărături, cea mai mică tablă e suficientă. Dacă e pentru calcule și jocuri alături de cei mici, e nevoie de o domensiuni un pic mai mare. Cea mai ieftină tablă magnetică pe dimensiunile 45x60cm costă în prezent 49 lei pe site-ul OfficeDirect.ro. Deci nu e o chestie scumpă.

Per total, tabla magnetică este utilă și este și accesibilă (nici varianta cea mai scumpă nu mi se pare excesiv de scumpă, ci accesibilă, pentru că în mod sigur ea e concepută pentru săli mari în care se investește mult pe multe alte segmente).

Dacă vă plăcea ideea de tablă magnetică pentru birou sau pentru domiciliu și nu ați verificat până acum prețurile de teamă că ar fi prea mari, ei bine am dat eu o mână de ajutor azi în ceea ce privește acest aspect 😀 . Cheers!

One Comments

  • Reply

    Valeria Chertes

    23/08/2020

    Mulțumim pentru recomandare.

Leave a Reply