Industria IT la nivelul Europei s-a modificat în ultimii aproximativ 20 de ani în favoarea noastră. Nu mă refer aici la noi ca cetăţeni europeni, deşi modificările ne ajută şi din acest punct de vedere, ci la noi în calitate de români. Dacă la zece ani după căderea comunismului începeam să dăm primele semne serioase în domeniul IT, în ultimele două decenii cifrele s-au modificat mult în favoarea noastră. Am ajuns să fim vestiţi nu doar pentru Ceauşescu, Dracula şi Hagi, ci şi pentru internetul de mare viteză, la care dezvoltatori din lumea întreagă poate doar visează. Pe de altă parte, dezvoltatorii locali au făcut progrese în ceea ce priveşte segmentul IT. Un bun exemplu este Teamnet România, firmă ale cărei baze au fost puse în anul 2001 de către 4 studenţi pasionaţi de informatică. Teamnet România a reuşit de-a lungul anilor să se dezvolte enorm de mult, astfel că în prezent se află în top 110 companii din mediul de afaceri din Europa. Totodată, echipa Teamnet s-a numărat 2 ani la rând printre finaliştii de la European Business Awards.
Eu sunt o fană a lor nu doar prin faptul că ne reprezintă cu succes în mediul de afaceri de la nivelul continentului şi nu numai, Teamnet International fiind o companie destul de puternică, ci şi pentru ideea că iniţiatorii au pornit de jos şi au muncit foarte mult. Nu au căutat scurtături, nu au încercat să fenteze domeniul astfel încât să găsească o portiţă către culmile mediului de business. Au avut o pasiune şi au exploatat-o prin inovaţie. Nu s-au concentrat pe produse şi servicii care existau deja, ci au încercat să aducă ceva nou. Drept dovadă stau premiile nenumărate pe care le-au câştigat, cât şi distincţiile. Una dintre chestiunile pe care chiar îmi doresc să le menţionez este faptul că la doar 4 ani de la înfiinţare, adică în anul 2005, Teamnet a fost prima companie românească de software care a primit confirmarea oficială a competenţei „Microsoft Business Process and Integration” cât şi titlul de „Microsoft Gold Partner”.
Bogdan Padiu, CEO Teamnet Group, a declarat faptul că “Inovația este pentru Teamnet un real model de business”. Această afirmaţie este consolidată nu doar de diplomele şi alte distincţii ce au fost acumulate de-a lungul anilor, ci şi de faptul că această companie are în prezent în derulare un proiect de realizare drone militare blindate. Am mai scris despre acest proiect, motiv pentru care n-o să intru în detalii pe tema asta. Ideea în sine este că România se afirmă din ce în ce mai mult pe piaţa tehnologică, iar acest fapt nu poate decât să ne bucure.