Pictura in culori acuarela face parte din tehnicile traditionale de pictura insa, chiar si asa, inca este extrem de populara datorita faptului ca versatilitatea sa incredibila ofera capacitatea de adaptare la noi experiente.
Desi exista atat de multe tehnici de pictura, in ultimii ani, pictura in acuarela a obtinut din nou atentia publicului iar astazi este o tehnica rapida, functionala, potrivita pentru orice mediu si nu necesita suprafete si spatii speciale de lucru. Un aspect este foarte important in aceasta tehnica si anume faptul ca materialele de calitate sunt indispensabile pentru obtinerea celor mai bune rezultate.
De asemenea, de la inceput trebuie stabilit planul lucrarii intrucat totul se poate vedea intr-o tusa de culoare, totul trebuie sa se realizeze corect intr-un timp foarte scurt deoarece ulterior nu se mai pot face modificari. Este foarte important de stiut de la inceput ca artistul nu poate face greseli, iar controlul face din aceasta o tehnica atat de indragita.
Pentru a realiza o pictura in acuarela, pe langa culori, hartia este foarte importanta. Aceasta are rolul de a lumina culorile, lucru pentru care trebuie sa fie aleasa atent in functie de propriile necesitati. Pentru incepatori, este recomandat sa se testeze diverse tipuri de hartie astfel incat sa se faca cea mai potrivita alegere.
Tehnica acuarelei este foarte simpla atat timp cat se folosesc pensule si culori de calitate. De asemenea, un rol important il au si accesoriile. De exemplu, este recomandat ca paleta de culori sa fie de culoare alba astfel incat sa se observe cu usurinta transparenta culorilor.
Si in aceasta tehnica exista mai multe tehnici, iar una dintre acestea este pictura pe hartie umeda. Hartia se umezeste in apa timp de cateva minute dupa care se indeparteaza usor din apa si se lasa pentru eliminarea excesului de apa. Dupa aproximativ 15 minute se poate incepe pictura in acuarela. Pentru realizarea fundalurilor intr-un timp foarte scurt folositi pensule evantai sau bureti naturali. Pentru realizarea detaliilor alegeti pensule rotunde.
Pentru a oferi mai multa luminozitate culorilor, folositi un mediu pentru pictura special ce poate fi amestecat cu acuarela.
Pentru a defini mai bine detaliile, lucrati pe o suprafata uscata iar pentru a preveni amestecarea culorilor, lasati sa usuce foarte bine primul strat aplicat.
Cu toate acestea, atingerea celor mai bune rezultate se realizeaza in timp, o data cu acumularea experientei, asa ca daca primele rezultate nu sunt exact asa cum va doriti, nu trebuie sa renuntati! 😉
Pensule avem, acuarela deasemenea, avem si sfaturi bune … niste talent daca ne poti da, ca experienta, zic eu, nu e suficienta ;))
Si acum am o pictura realizata de profu meu de desen, un pictor traznit (ca toti pictorii de altfel). Ne-a facut o demonstratie care, pe mine, m-a convins (dar nu pe loc) ca nu am nimic in comun cu pictura, poate doar admiratia pt unele lucrari bune.
A facut omul asta doua picturi pe coala umeda … no comment!
Am admirat maiestria cu care combina culorile si siguranta cu care trasa liniile. Am stricat nu stiu cate coli acasa incercand sa reproduc lucrarea profului. Nici gand!
Atunci am inteles: te nasti cu talentul asta sau te minti pe tine ca “ce frumos pictezi tu!” :))
Pur si simplu nu toti “vad” la fel culorile si ce pot face cu ele pe o bucata de hartie! 🙂
Cat adevar graiesti! Si eu cred ca talentul este un “atribut” cu care oamenii se nasc. Iar cei care nu-l au, se bazeaza doar pe tehnica. Eu, de exemplu, n-am fost tocmai un dezastru la desen, dar nici nu pot sa spun ca am facut ceva memorabil. Asa ca… pensulele si restul materialelor le mai folosesc doar cand am chef sa ma distrez. Ca lucru grozav stiu ca nu iese, dar ma mai bate cate un gand pe umar sa imi mai dau o sansa din cand in cand 😀
Asa e, Ioana. Nu le poti avea pe toate dar fiecare are talentul lui.
Tu manuiesti bine cuvintele! Si cine stie ce alte talente ascunse mai ai si o sa te surprinda cand le descoperi. Si nu glumesc!
Important e sa nu pleci de la premisa ca nu poti sa faci un anumit lucru. Incearca si daca nu poti, nu poti! Dar macar ai incercat 🙂
Asa ca lasa pensulele, deja ai vazut ca nu le ai; incearca lutul, cine stie :))
I did it! Am fost la un curs de modelaj in lut, acum cativa ani. Am participat si la o expozitie. A fost ok, dar nu e tocmai genul meu de activitate. E foarte “messy”. Macar cu acuarelele ma mudaresc in culori, am alt sentiment 🙂
Buna seara Ioana . Ma bucur ca am dat de cineva care sa imi dea sfaturi