Skip to content
Menu
Ioana Radu
  • Home
  • Contact
  • Categorii
    • Adv. & Stuff
    • Cărţi
    • Diverse
    • Review produse & servicii
    • Women’s World
Ioana Radu

Tips & tricks pentru calorifere și pentru toată instalația de încălzire a locuinței

Posted on 08/01/202308/01/2023

The winter is young. Cu alte cuvinte, ne putem așeza confortabil pentru că frigul încă nu și-a intrat pe deplin în drepturi, ci doar s-au decalat puțin anotimpurile, iar sistemul de încălzire al fiecărei locuințe va funcționa iar până prin luna martie sau aprilie, așa cum a fost în ultimii ani. Ba chiar am avut și ninsoare în luna aprilie. În toată ecuația aceasta este important să întreținem corect sistemul de încălzire, astfel încât să nu avem un consum mărit de energie electrică și totodată să beneficiem de echipamentele instalate la capacitate optimă.

Tips & tricks pentru calorifere și pentru toată instalația de încălzire a locuinței

Pentru ca instalația de încălzire să funcționeze optim, să dea randament bun, să nu consume mai mult decât e cazul și, foarte important, să nu pună viața ta și a celor dragi în pericol, e important să ai grijă de ea. Iată cum poți face asta:

Aerisirea caloriferelor

Aerisirea se face cam o dată pe an, iar instalatorii recomandă să fie realizată la finalul verii sau cu câteva săptămâni înainte de venirea frigului. Totodată, separat de aerisirea aceasta anuală, sunt și alte câteva cazuri în care se recomandă a fi făcută, de exemplu când un calorifer se încălzește doar parțial, când se aud zgomote în interiorul lui, când se fac teste la întreaga instalație sau când se fac diverse reparații la centrală.

Mulți cunoaștem varianta clasică de aerisire a caloriferelor, adică manual cu o cheie mică special pentru aerisire. Însă există și aerisitor automat calorifer, pe care îl puteți alege împreună cu un instalator sau împreună cu personalul tehnic al magazinului de unde îl cumpărați.

Echilibrarea hidraulică a caloriferelor

Echilibrarea hidraulică are scopul de a distribui agentul termic în mod echilibrat către toate caloriferele din cadrul sistemului de încălzire, astfel încât toate caloriferele să se încălzească la fel. Niciun proprietar nu își dorește ca unele calorifere să se încălzească mai mult, iar în alte camere caloriferele să fie doar călduțe, deoarece acest dezechilibru de temperatură dintre camere poate duce la apariția umidității (camera cu temperatura cea mai mică este, pe timp de iarnă, predispusă la apariția mucegaiului).

Pentru echilibrare hidraulica calorifere, un tehnician/instalator calculează dimensiunile încăperilor, suprafețele pereților, ferestrelor și distanțele dintre caloriferele individuale și sursa de încălzire. Pe baza acestor calcule se reglează robinetul de retur de pe fiecare calorifer. Astfel se obtine o distribuție echilibrată a debitului de agent termic.

VTP și revizie centrală termică

Verificarea tehnică periodică și revizia sunt obligatorii, prin lege.

VTP-ul are ca scop funcționarea corectă a centralei termice, astfel încât eventuale probleme să poată fi identificate din timp pentru a nu fi pusă în pericol viața proprietarilor și a vecinilor. Ați auzit probabil de centrale care au explodat și au afectat mai multe locuințe. Verificarea tehnică periodică este foarte importantă!

Revizia centralei termice este și ea la fel de importantă. Prin acest proces se verifică parametrii centralei, precum și instalația de încălzire (calorifere, țevi, termostate), pentru ca întreg sistemul să dea un randament cât mai bun.

Ambele operațiuni se fac contra cost și pot fi realizate concomitent de același specialist sau firmă, condiția fiind să aibă autorizație ANRE. Pentru VTP este, însă, obligatorie și autorizația ISCIR. Cele două operațiuni presupun testări și măsurători diferite. La sfârșitul fiecăreia dintre ele, se încheie un proces verbal/fișă de evidență, în dublu exemplar. Unul rămâne la tine, iar celălalt va fi înregistrat la ISCIR.

Verificarea tehnică periodică trebuie făcută la maxim 2 ani, iar revizia se face la maxim 10 ani.

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ioana Radu

Blogger acreditat Webstock 2015-2019.

Webstok

Digital Marketing Courses London

tactical sweatshirt mens vintage clothing cheap dresses online

Stuff

BlogalInitiative

Florin Filipescu, Hapi Riverwoman, StejarMasiv.ro

Follow me on Instagram ♥

terraioana

#ontheroad #driving #drive #hittheroad #Romania #ontheroad #driving #drive #hittheroad #Romania
Instagram post 18122519677288857 Instagram post 18122519677288857
Instagram post 17926199015623228 Instagram post 17926199015623228
Special thanks to @rihoas_official for this hooded Special thanks to @rihoas_official for this hooded cape coat 😎🖤.

#hood #hoodedcape #hoodedcoat #rihoas
Tradiționala poză cu @virahazz de sărbători 🥰🥂.

#christmastime
E ultima sută de metri, săptămâna dinaintea Cr E ultima sută de metri, săptămâna dinaintea Crăciunului 🎅... Am mai scris și în alți ani că darurile nu sunt menite să ne aducă în sapă de lemn, că oamenii cu adevărat importanți nu țin cont de cât a costat cadoul 💸, pentru că un dar are scopul de a le aminti că ne-am gândit la ei și că avem în sufletul nostru un loc aparte pentru ei ❤️.

Am pus la cale pe blogul ioanaradu.com o mini listă cu idei de cadouri, cu inspirație din partea @notino_ro ✌️

#ideidecadouri #notinoromania #cadouripentruea
Load More... Follow on Instagram

Bloguri pe care le recomand:

ioanaP.RO, StejarMasiv.ro, Florin Filipescu, Marina Adriana, Hapi Riverwoman, Flawless, Piratul cinefil, La Unison, Cartim, Dark Passion, Adizzy, Aniela Deby, Luciana Corlan.

Alte bloguri și site-uri:

MANU TV, Bou Baltii, Blog de IT, Pinka, Ratzone, Castiel, Blog de ştiri, Bogdan Stanciu, Canale TV Online, Alina lui Brumarel, Iulia Radu, Vis vandut la gramaj, Costin Comba Photography, Dambovita, Cristao, Locuri de Munca.

• Politica de confidențialitate •



Licenţa Creative Commons
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire - Distribuire-în-condiţii-identice 3.0 România Creative Commons. Preluarea textelor se face DOAR cu citarea sursei, în limita a 300 de caractere. La sfârșitul fiecărei preluări trebuie să existe un link do-follow către acest blog.
©2023 Ioana Radu | WordPress Theme by Superb WordPress Themes