Unii oameni au auzit de tiroidă de la persoanele care nu pot scădea în greutate, pentru că una din afecțiunile ei poate duce la creșterea în greutate. Dar ce este tiroida și câte informații cunoaștem despre ea? Am mai scris în trecut articole despre diferite afecțiuni, articole cu rol informativ, astfel încât să ne cunoaștem mai bine organismul și să înțelegem mai bine schimbările prin care poate trece.
Ce este tiroida
Este o glandă mică, situată la nivelul gâtului, în partea din față. Are aproximativ 30 de grame, iar ca formă este ca un fluture sau ca litera H.
Ce rol are tiroida
Pe cât de mică este această glandă, ea are o importanță foarte mare în organism. Tiroida este răspunzătoare de modul în care funcționează fiecare celulă, țesut sau organ, de la mușchi, oase și piele la tractul digestiv, creier, inimă și alte organe.
Ce face tiroida
Această mică glandă secretă niște hormoni: triiodotironina (T3) și tiroxina (T4). Acești hormoni stimulează formarea de proteine, scad nivelul colesterolului, contribuie printre altele la dezvoltarea normală a creierului și a oaselor, iar în același timp au un rol important pentru metabolism.
Cele mai frecvente probleme ale tiroidei
Un dezechilibru al hormonilor T3 și T4 (pe care tiroida îi secretă) duce la apariția mai multor tipuri de afecțiuni. Cele mai cunoscute sunt hipotiroidismul și hipertiroidismul.
Prima afecțiune menționată, cea cu hipo în față, apare atunci când glanda tiroidă nu mai secretă suficienți hormoni, astfel că întreg organismul este încetinit, nivelul colesterolului crește, greutatea corporală crește, pulsul este mai scăzut, apar dureri articulare și musculare, probleme de memorie, oboseală și multe altele.
Pe de altă parte, a doua afecțiune menționată, cea cu hiper în față, apare atunci când glanda tiroidă secretă prea mulți hormoni, astfel că organismul este accelerat, pulsul este mai crescut (tahicardie și hipertensiune), apare transpirația excesivă, oboseala, pierderea în greutate, stări de nervozitate, tremur al mâinilor și multe altele.
Iată de ce este atât de important ca glanda tiroidă să funcționeze la parametri normali. Pentru că activitatea ei prea mică sau activitatea prea mare generează schimbări majore în organism.
Cum putem verifica starea tiroidei
Scriu din experiență, pentru că am trecut prin câteva verificări ale tiroidei, deoarece am fost suspectată de hipertiroidism de mai multe ori de-a lungul ultimilor 10 ani. Dacă vrei să verifici ce face tiroida ta, dacă e bine, frumoasă și echilibrată, ai trei variante (iar de obicei medicii le recomandă pe toate pentru că sunt complementare și ajută la stabilirea unui diagnostic mai clar):
• analize de sânge – ATPO, FT3, FT4, T3, TSH și colesterol
• ecografie a glandei tiroide (adică o ecografie la gât care se face la endocrinologie)
• consultație – medicul endocrinolog va discuta cu tine pentru a afla dacă sunt și alte simptome care să indice un dezechilibru al tiroidei; tot el va interpreta și rezultatul analizelor de sânge.
Personal consider că este important să verificăm starea sănătății noastre din când în când. Și să facem asta nu pornind de la ideea că avem ceva, ci cu gândul de a ne asigura că avem un organism puternic, frumos, care funcționează în parametri optimi. Eu aleg să-mi fac anual cam 2-3 investigații, de exemplu anul acesta am optat pentru un mic pachet de analize pentru inimă (EGK + ecocardiografie + consult), câteva analize uzuale de sânge la care am adăugat și analiza pentru hemoglobina glicolizata (HbA1C), iar pe la finalul anului vreau să-mi fac un control la ochi (pentru că n-am mai făcut unul de vreo 7 ani și stau o grămadă de timp cu ochii în PC).
E reconfortant când știi că ești bine, când analizele arată asta. Parcă altfel te bucuri de fiecare zi.