Când e vorba de locuinţele noastre ori de alte tipuri de construcţii e întotdeauna bine să ştim care sunt cele mai bune opţiuni în ceea ce priveşte materialele folosite. Iar astăzi aducem în discuţie vata bazaltică. În rândurile ce urmează veţi afla atât informaţii despre conţinutul acestui produs folosit în construcţii, cât şi informaţii despre scopurile în care se foloseşte, motivele pentru care se întâmplă asta (vom înţelege totodată de ce vata minerală bazaltică devine din ce în ce mai populară) şi câteva detalii tehnice. Aşadar, haideţi să vedem ce este atât de special în privinţa acestui material de construcţii – vata bazaltică.
*Nu fac referire la preţ vată bazaltică pentru că acesta depinde în funcţie de mai mulţi factori, dar şi pentru simplul fapt că există variante pentru toate buzunarele, astfel că preţul chiar nu trebuie să fie o grijă.
Ce este vata bazaltică şi pentru ce se foloseşte?
Vata bazaltică este un produs destinat izolării. Spectrul de izolare pe care-l acoperă este destul de larg, astfel că acest material destinat izolării poate fi folosit pentru exterior, interior, acoperişuri, construcţia pereţilor interiori şi chiar şi pentru izolarea pardoselii. De ce sau cum de poate fi folosit în atât de multe moduri? Pentru că are proprietări multiple.
Ce proprietăţi are vata minerală bazaltică?
– izolare termică
– izolare fonică
– protecţie împotriva focului
– hidroizolare (dacă fibrele sunt impregnate cu substanţă hidrofobă)
Cu alte cuvinte, în ceea ce priveşte ultima menţionare din lista proprietăţilor, dacă este folosită vată bazaltică (ale cărei fibre sunt impregnate cu substanţă hidrofobă) pentru baia situată la etajul 1 al unei case, în cazul în care au loc scurgeri de apă (din cauza maşinii de spălat de exemplu) atunci aceste scurgeri nu se vor infiltra prin pardoseală pentru a ajunge pe tavanul şi pe pereţiii încăperii de la parter. Acum depinde şi dacă baia are un anumit prag, astfel încât apa să nu depăşească pragul şi să nu se întindă în încăperile de la etaj, dar aici deja vorbim de cazuri speciale, când inundaţia devine serioasă, iar scurgerile nu fac faţă.
În cazul izolării termice şi izolării fonice nu cred că este nevoie de detalii. Însă cum anume funcţionează vata bazaltică pentru protecţia împotriva focului? Ei bine, acest material folosit pentru izolare este realizat din rocă bazaltică la care se adaugă o cantitate mică de cocs şi calcar, toate acestea fiind topite la temperaturi de peste 1.400 de grade. Din mixul rezultat sunt realizate plăcile de vată bazaltică. Având în vedere că îngredientul principal este roca bazaltică, un produs rezistent la temperaturi foarte ridicate, vata bazaltică protejează locuinţa chiar şi de foc. Dacă, de exemplu, în apropierea locuinţei au loc arderi de vegetaţie care scapă de sub control sau o pădure care ia foc din cauze naturale sau artificile, iar focul se extinde până la casă, în cazul unei izolaţii realizate corespunzător cu vată bazaltică locuinţa va fi protejată. Nu ştiu însă la câte ore se ridică rezistenţa acestei izolaţii în cazul unui incendiu de proporţii, însă este un bun izolant.
Pentru a răsfoi mai multe tipuri de vată bazaltică vă puteţi uita pe site-ul MacoStore.ro
avand in vedere ca e si sub forma de placi, vata asta bazaltica e si mult mai usor de montat decat vata minerala pe care am pus-o noi. Nu stiu daca exista si la aia varianta placi sau nu. Noi am luat la sul. Ca si calitate, e clar ca intre cele doua e mai buna asta bazaltica pentru ca asigura o izolatie mult mai buna.
Exista, dar probabil ca era un pic mai scumpa.