Am auzit că a fost cutremur în România. Desigur, nu mi-au scăpat nici glumele cum că asta a fost dovada că ceva-ceva se mişcă şi în ţara noastră. Am râs, admit, căci fac şi eu parte din categoria celor capabili să facă haz de necaz. Luând totuşi lucrurile în serios, mi-am amintit de un proiect care se pliază atât atâââââât de bine pe subiectul acesta încât nu mă pot abţine să nu-l împărtăşesc.
Un român de care sunt tare mândră, exemplar care mi-aş dori să se multiplice pentru a da mai departe genialitatea şi implicarea în ceea ce priveşte o lume mai bună şi mai sigură, s-a gândit la o chestie foarte mişto – cum să construiască ceva util, atât de util încât să ne salveze viaţa în caz de cutremur.
Probabil că te încearcă impulsul de a-mi spune de paturile alea care se închid ca nişte cutii. Ştiu că şi alea par a fi nişte invenţii bune, însă… mă văd făcând un atac de panică, două, zece chiar! Sau infarct. Sau să mor acolo după vreo 20 de zile de foame şi deshidratare. Painful death, for sure. Nu-mi trebuie aşa ceva. Dacă am elucidat situaţia asta, pot să îţi povestesc liniştită despre proiectul românilor de care îţi spuneam că sunt foarte mândră.
Unde ne petrecem cea mai mare parte din zi? La birou? Iar biroul, dacă vorbim de cel de acasă, unde este amplasat? În sufragerie? E cumva camera cheie a locuinţei? Camera la care putem ajunge cel mai repede?
Se numeşte Mobifort şi este un birou construit să reziste în cazul în care blocul sau clădirea în care eşti nu rezistă cutremurului. La un exerciţiu recent de seism făcut de MAI şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă s-a estimat că vor muri peste 1500 de oameni şi vor fi peste 3000 de răniţi. Faptul că blocurile şi clădirile de birouri în care stăm zi de zi sunt majoritar vechi şi că au şanse să nu reziste la un cutremur mai mare sau după câteva cutremure medii nu este ceva ieşit din comun. Până la urmă asta se poate întâmpla şi cu clădirile noi, construite după norme europene. E doar o chestiune de noroc. Da, uneori totul se reduce la noroc.
Avem posibilitatea de a ne îmbunătăţi norocul în ceea ce priveşte un caz de urgenţă precum un cutremur. Biroul Mobifort, adică biroul pentru protecţie în caz de cutremur, este practic o structură metalică de rezistenţă acoperită cu blaturi de lemn pentru a se încadra bine în mobilierul camerei în care este amplasat. Dimensiunea standard este de 0,7 x 1,80 m, însă poate fi realizat la comandă pe orice altă dimensiune. Alexandru Simion este inginerul proiectant care a venit cu această idee genială, idee care va salva multe vieţi pe viitor.
Scheletul biroului arată astfel:
Iar aspectul final al acestuia este următorul (cu menţiunea că e disponibil pe mai multe culori):
Biroul este realizat din materiale care să suporte până la 20 de tone. Din acest motiv se justifică şi preţul, costul pentru birou fiind de 1200 euro. Bani investiţi pentru siguranţa noastră, fără niciun dubiu.
Eu sunt destul de paranoică atunci când e vorba de situaţii de urgenţă şi de multe ori încerc să le previn. Sunt genul care are două tipuri de extinctoare în casă – unul cu spumă şi unul cu dioxid de carbon (cel din urmă este util în cazul oricărui tip de incendiu). Din acest motiv, pentru că ţin la siguranţa mea, acest birou construit încât să reziste la seism prezintă interes pentru mine. La fel ca multe alte chestii menite să mă ţină în siguranţă în lumea asta. Eu chiar plănuiesc să trăiesc şi să mă bucur de cât mai multe chestii pe care viaţa le are de oferit. Go Mobifort, in this case 😉 .
Mai multe detalii despre biroul pentru protecţie în caz de cutremur se găsesc pe site-ul Mobifort.net şi pe pagina de Facebook MobiFort.
Be safe!
Ar fi util, mai ales ca multe cladiri din tara nu cred ca ar rezista unui cutremur mai mare.
Eu sunt ingrozita de ideea unui cutremur mai mare. Imi suna bine biroul asta care ma poate proteja in astfel de cazuri dar, chiar si dupa ce l-as achizitiona, tot nu as putea fi sigura ca ma va proteja. Daca ma prinde cutremurul cand nu sunt in preajma lui? Stiuuu, eu sunt cu drobul de sare. Mi s-a mai spus 🙁
Nu cred că se dărâmă clădirea de la primul zbucium. Trebuie să se clatine câteva secunde înainte să se dezechilibreze.
Greu, solid si puternic.