În ultima perioadă am început să primesc întrebări de la diverse persoane care doresc să îşi deschidă bloguri comerciale, fie cu scopul de a avea o sursă secundară de venit (ocazională sau constantă), fie de a transforma această activitate într-un job full time. Ideea este oarecum simplă, deşi la început orice chestie birocratică poate părea întortocheată. Cred că problema cea mai mare este că adesea nu avem pe cine să întrebăm de anumite chestii, moment în care ne plafonăm. Norocul nostru că există şi website-uri menite să ne ajute în acest sens, iar astăzi o să vă spun despre uneltele pe care în mod gratuit le pune la dispoziţia noastră această pagină.
Ideea este că, atunci când cineva doreşte să aibă un blog comercial, trebuiesc luate în calcul mai multe variante. PFA, SRL, drepturi de autor… Fiecare şi-o alege pe cea pe care şi-o doreşte. Nu există o opţiune bătută în cuie. Citim cât mai multe despre fiecare în parte, discutăm cu oameni avizaţi din domeniu şi apoi ne hotărâm ce variantă ne dorim sau ce variantă e mai ok (în funcţie de volumul de muncă pe care plănuim să-l avem, dar şi în funcţie de alte criterii – angajaţi, taxe ş.a.m.d.). În prezent, în rândul bloggerilor cred că cea mai “îndrăgită” formă legală de a avea un blog comercial este varianta cu drepturi de autor.
Pentru a ştii cu exactitate cum stă treaba cu taxele în acest sens, ne folosim de un calculator taxe pentru venituri din drepturi de autor. Pentru a explica mai uşor, m-am gândit să introduc în calculatorul de taxe o sumă rotundă, la care să ne raportăm uşor când vine vorba de taxele aplicate. Am ales aşadar suma de 100 de lei.
Prin urmare, dacă 100 de lei este preţul pe care vrei să îl primeşti pentru cedarea drepturilor de autor asupra unui articol, atunci din banii aceştia vei plăti către stat 17 lei.
Dar, pentru că adesea există şi un „dar”, în cazul în care veniturile tale lunare nu depăşesc salariul minim pe economie, trebuie să plăteşti contribuţia la sănătate în întregime – aşa cum o plătesc toţi oamenii care au venituri mai mici decât salariul minim pe economie (sau oamenii cu niciun venit). Cu alte cuvinte, dacă ai un job full time nu trebuie să îţi faci griji din cauza asta, angajatorul tău plătind lunar contribuţia la sănătate (58 de lei în cazul salariului minim pe economie). Însă dacă nu ai niciun venit, dar vrei să fii „freelancer” şi să câştigi bani din drepturi de autor, trebuie să-ţi plăteşti acea cotizaţie în întregime.
În screenshot-ul de mai sus cotizaţia la sănătate apare ca fiind cu valoare de 3 lei (pentru fiecare 100 de lei încasaţi). Însă dacă veniturile tale nu depăşesc salariul minim pe economie, trebuie să plăteşti taxă de regularizare. Cu alte cuvinte, dacă într-o lună scrii un singur articol de 100 de lei şi plăteşti prin intermediul lui 3 lei către sănătate, ulterior trebuie să dai şi diferenţa până la 58 de lei. Însă dacă ai luni din an în care scrii suficiente articole încât să depăşeşti valoarea salariului minim pe economie, nu trebuie să-ţi mai faci griji pentru regularizare. E un pic complicat până înţelegi cum funcţionează, însă lucrurile sunt de fapt destul de simple :D.
Pentru mai multe informaţii în acest sens, recomand cu drag pagina calculatorvenituri.ro.
Nu m-as fi gandit ca poate fi asa de simplu sa iti calculezi venitul net online.De ce nu am stiut de acest calculator pana acum?