Dacă ne rupem doar 5 minute din zi să privim în jur și să vedem cum se schimbă lumea și lucrurile, realizăm că schimbările sunt mult mai alerte decât par, în aproape fiecare direcție. Timpul se schimbă, trece mai repede și e tot mai plin de activități. Vremea se schimbă, iunie nu mai e luna în care căutăm umbra copacilor ca să nu ne mai ardă soarele și nici nu mai cumpărăm loțiuni de protecție solară pentru tot corpul. Deschidem, în schimb, umbrelele de ploaie. Vremea se schimbă și-n alt sens, cel al distanțării sociale, sensul care încearcă să educe o națiune că spălatul pe mâini e un obicei sănătos. Și obiceiurile, la rândul lor, se schimbă un pic. Nu știu dacă vânzările de săpun au crescut în prima jumătate a anului curent, ca an afectat de pandemie, și cumva ar fi interesant să apară o statistică pe partea asta, dar știu că ceva s-a tot cumpărat: cărți.
Un semn de întrebare este o jumătate de inimă. E o carte pe care o am de la Elefant.ro. Persoanele din lista mea digitală / social media au cumpărat parcă teancuri mai serioase de cărți în perioada în care s-a stat mai mult în casă. Pe de o parte e de înțeles, că unii au fost în șomaj tehnic și au avut mai mult timp liber, deci mai mult timp și pentru lectură. Alții au lucrat de acasă și au valorificat timpul liber extra (pe care l-ar fi petrecut în mod normal pe drum până la serviciu și înapoi) citind mai mult decât în mod normal. Personal, mi-am cumpărat multicele cărți în perioada sărbătorilor de iarnă și la începutul anului, astfel că în perioada de autoizolare mi-am luat mai degrabă alte tipuri de produse.
Dacă tot am convenit că lucrurile în jurul nostru se schimbă, putem accepta că uneori aceste schimbări sunt benefice. De exemplu faptul că mai mulți oameni au ales să petreacă timpul liber extra deschizând o carte. Sau unele femei s-au informat mai mult despre sănătatea lor și au decis ca pe viitor să își facă regulat anumite teste (de exemplu mamografia, testul Babeș-Papanicolau – acesta fiind chiar recomandat a fi făcut la fiecare doi ani în cazul persoanelor de 21-30 ani, și anual în cazul celor peste 30 ani), iar suplimentar testelor să acorde o importanță sporită igienei intime folosind geluri intime în locul produselor standard de igienă corporală.
Un semn de întrebare pe care îl putem desființa este și cel legat de timpul alocat îngrijirii. Perioada de stat în casă ne-a învățat să ne alocăm și mai mult timp nouă, dincolo de cărți să ne cumpărăm creme și loțiuni pe care ni le doream în ciuda prețului lor mai mare decât am fi fost dispuse să cheltuim, să adăugăm în coșul de cumpărături și lumânări parfumate, sticle de vin, pahare frumoase pentru acel vin și alte licori bahice, șezlonguri pentru grădină sau fotolii pentru terasă, câte și mai câte alte lucruri menite să ne facă să ne simțim mai bine, să ne autoeducăm că e ok să ne oprim din când în când și să savurăm că am ajuns în acest punct, că am trecut peste atâtea și că multe altele vor mai veni.
Dar punem paharul de vin între noi și griji, măcar o dată pe săptămână, le blocăm și citim în liniște, stând pe șezlong sau pe fotoliul preferat.
Cheers!
Multumesc mult pentru recomandari 🙂
Cu drag!
Eu fac parte din categoria celor care au citit mai mult in perioada de izolare, desi nu neaparat am cumparat mai multe carti. Aveam si am inca destule in biblioteca. Desi nu sunt aparitii noi, vreau sa le citesc pe toate. Nu sunt genul care cumpara carti doar ca sa aiba de pe ce sterge praful.