Adv. & Stuff

Unde sa iti cauti un loc de munca?

By | 21.12.2018 | 1 Comment

La nivel international, piata fortei de munca este caracterizata de dorinta de consolidare a echipelor de lucru prin alinierea valorilor angajatilor cu cele ale companiei. La nivel national, insa, majoritatea angajatorilor au nevoie de oameni seriosi, apti de lucru, pe care sa ii pregateasca compania in vederea ocuparii postului.

De ce fel de angajati au nevoie companiile?
Atat pe portalurile de job-uri, precum si pe retelele sociale, angajatorii din Romania pun mai mult accent pe pozitiile entry-level, pe implicarea absolventilor si a masteranzilor in programe de internship, trainee, stagii de practica sau alte activitati extra-curiculare. Practic, ei au nevoie de oameni care desi cunosc teoria stiu sa o puna si in valoare.

In cazul celor care ofera CV-uri pentru pozitiile de middle si senior, companiile au nevoie de oameni cu experienta, dar care au rabdare, sunt organizati si vor sa invete si mai multe. De asemenea, la interviurile pentru locuri de munca, echipa de HR pune accentul pe compatibilitatea candidatului cu valorile companiei, pe abilitatile de relationare cu clientii/echipa de lucru/management, pe implicare si pe atitudinea pozitiva.

In ceea ce priveste cautarea unui loc de munca, poti gasi unul astfel:
Onlineportaluri de job-uri, site-uri ale companiilor ce detin sectiunea “Cariere”, Social Media, LinkedIN;

Mediul tiparit – inca se mai practica anuntul la mica publicitate, iar companiile platesc diverse ziare pentru a le promova sectiunea de “Cariere”. Citeste cu atentie anunturile, fie ca sunt de mica sau mare publicitate, identificand compatibilitatea ta cu cea dorita de angajatori. Apoi aplica in conditiile mentionate in anunt;

Corespondenta clasica – desi ai putea crede ca este demodata, sunt companii pentru care corespondenta clasica inseamna o mare parte din activitate. Poti intra pe diverse site-uri ale companiilor la care iti doresti sa lucrezi, apoi sa tiparesti CV-ul, insotit de scrisoarea de intentie, si sa il trimiti la Departamentul de Resurse Umane;

E-mail – corespondenta electronica: exista oricand varianta trimiterii CV-ului si a scrisorii de intentie pe adresa de “office” a companiilor vizate, pe cea de recrutare/cariere sau pe cea a specialistului in recrutare din cadrul companiei. In cadrul mail-ului, concepe un mesaj similar scrisorii de intentie, apoi ataseaza CV-ul pentru locurile de munca disponibile.

Targurile de job-uri – ca sa participi trebuie sa te inscrii, in primul rand. In cadrul acestor targuri ai posibilitatea de a intra in contact cu un numar foarte mare de angajatori si companii. Aici se fac angajari la Dedeman, Cora sau alte companii ce ofera mii de locuri de munca. Paleta de locuri de munca este mult mai vasta. Astfel, iti poti lasa CV-ul companiilor care ofera cele mai atractive locuri de munca pentru tine, urmand a fi contactat ulterior pentru un interviu.

Evenimente ale companiilor – multe dintre companiile romanesti si internationale, care isi desfasoara activitatea in Romania, organizeaza “Ziua Portilor Deschise”, prin care sunt invitate persoane care vor sa cunoasca activitatea si oportunitatile, totodata sa vada si care este atmosfera de zi cu zi. Pregateste-te cu CV-uri tiparite, in cazul in care se va face o colectare de aplicatii. Noteaza-ti cele mai importante aspecte discutate in cadrul evenimentelor de acest tip.

One Comments

  • Reply

    Cristina Dragomir

    22/12/2018

    Eu cred ca cele mai multe joburi le gasim online, dar cele mai mari sanse de angajare sunt pe la targurile de locuri de munca. Nu am argumente, dar asa mi se pare mie. IMi aduc aminte cat am cautat un loc de munca la terminarea facultatii si ma ia cu frisoane numarand cate CV-uri am depus si pe la cate interviuri am fost. Bine ca, macar momentan, nu sunt in cautare de job.

Leave a Reply