Vinlavin – un proiect gustos și complex despre vinuri

Am descoperit site-ul Vinlavin.ro într-o zi în care mă chinuiam să aleg un vin bun pentru cineva. Desigur, mi s-a mai spus, “un vin bun” este o plasă foarte largă, e ca și cum am spune că mergem într-o vinărie și alegem orice sticlă cu licoare. Însă nu e deloc așa de ușor și sunt două chestiuni diferite pe care îmi doresc să le menționez aici.

1.

În primul rând nu e ușor să aleg un vin care să-mi placă dacă eu nu mă pricep la vinuri. Am degustat multe până acum, însă doar două mi-au plăcut – unul românesc și unul din Croația (în vacanța de anul acesta). În rest nu știu ce să cumpăr să-mi placă, iar majoritatea experimentelor de până acum au fost alese fără nicio logică, drept pentru care nu e de mirare că am doar două vinuri pe lista plăcerilor vinovate. Însă am descoperit proiectul Vinlavin și m-am bucurat că este foarte bine segmentat. O parte este cu articole despre degustări și alte postări gustoase, toate despre vinuri, desigur, iar o altă secțiune importantă este magazinul online.

Însă ajutorul pentru mine și cei ca mine, pierduți când vine vorba de vinuri, este mult mai specific de atât. Dacă mâncăm des un anumit tip de carne sau dacă avem un regim vegetarian și ne dorim o recomandare pentru una dintre aceste două variante, putem să contactăm echipa Vinlavin și să fim ghidați către un vin care să completeze armonios aromele din farfurie. Practic ni se oferă consultanță în alegerea vinului potrivit, ceea ce pentru mine este o veste cu adevărat utilă.

vinuri romanesti si moldovenesti Vinlavin

2.

În al doilea rând sunt cu adevărat debusolată dacă trebuie să aleg un vin pentru a-l oferi cadou. De exemplu, înainte de a pleca în Grecia ne-a rugat cineva să-i ducem două sticle de vin alb bun din România. În circumstanța în care nici eu și nici logodnicul meu nu suntem mari consumatori de vin (în principiu beau doar eu, când vreau să mă relaxez sau când mă doare sufletul), cerința a fost una destul de complicată. Am stat o jumătate de oră printre zeci de sticle de vin, timp în care am sunat și câteva persoane să cerem recomandări, însă nimic nu ne-a fost de ajutor și am sfârșit prin a ne enerva că nu suntem în stare să alegem două sticle de vin. Până la urmă am cumpărat un vin produs în România și unul produs în Republica Moldova (auzisem că în Moldova se fac vinuri bune, dar mai mult de atât nu știam).

Ceea ce vreau să subliniez în cazul acesta este că totul ar fi fost înzecit mai ușor și ne-ar fi costat mai puțin timp și mai puțini bani dacă am fi apelat la cei din echipa Vinlavin. De ce spun asta? Noi am cumpărat cam cele mai scumpe vinuri din supermarket, însă am aflat de curând de pe blogul Vinlavin.ro că vinurile bune nu se țin în zone cu lumină și gălăgie, totodată nefiind recomandat să fie depozitate în picioare (are legătură cu dopul, însă am uitat explicația). În plus, cei de la Vinlavin comercializează vinuri pentru toate buzunarele, deci dacă am fi știut atunci de ei și i-am fi contactat menționându-le și un anumit buget, ne-ar fi ghidat către două sticle de vin alb care să se încadreze în segmentul financiar specificat. Vom ști, însă, pe viitor.

logo_vin_la_vin_150x300

Proiectul Vinlavin.ro este așadar mai mult decât un magazin online de vinuri românești și moldovenești. Este un loc cu bunătăți pentru cunoscători și totodată un loc cu informații și consultanță pentru cei neinițiați în tainele vinului. Practic toate vinurile pe care ei le comercializează sunt depozitate conform anumitor standarde, așa cum și informațiile despre degustări sunt foarte bine detaliate. Am înghițit în sec de câteva ori citind unele materiale, deci mare grijă atunci când vă aventurați pe cărările blogosferice ale echipei Vinlavin :D .

Sper că materialul de azi v-a fost util la fel de mult cum îmi este mie faptul că am aflat de această minunată echipă de oameni. Se cade totuși să spun “echipă de specialiști” pentru că îmi e cunoscut faptul că cel puțin unul dintre ei este somelier ce participă constant la diferite evenimente din lumea vinului și urmează în prezent chiar un curs în Franța. Îi mulțumesc pe această cale pentru sfaturile utile de până acum și sper să-mi suporte în continuare întrebările, căci știu mulți oameni care ar vrea să fie cadorisiți cu vinuri care să li se potrivească.

Cheers!

3 comments on “Vinlavin – un proiect gustos și complex despre vinuri”

  1. Diana Ion says:

    Un proiect extrem de interesant. Eu nu ma pricep deloc la vinuri, deci mi-ar fi foarte greu sa aleg unul sa il dau cadou…am noroc cu sotul meu :)

    1. Ioana Radu says:

      Nici eu nu ma pricep, de asta mi s-a parut atat de interesant proiectul Vinlavin. E o mana de ajutor.

  2. Mare lucru faptul ca se acorda consiliere/consultanta pentru alegerea vinului potrivit. Asta ar trebui sa faca orice magazin sau producator de vinuri, sa arate ca-i pasa si de client, nu doar de vanzari. Eu sunt la fel ca tine, nu ma pricep deloc la vinuri, deci am nevoie de tot ajutorul din lume pentru a alege unul bun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>