Diverse

Vrei să pornești o afacere în industria alimentară?

By | 20.12.2019 | 2 Comments

Industria alimentară este una dintre cele mai competitive piețe din lume. Cu toate astea, este în același timp una dintre cele care funcționează foarte bine, explicația fiind simplă – ceea ce ține de traiul zilnic va merge întotdeauna. Chiar dacă preferințele de consum se schimbă, de exemplu făcându-se treptat migrația de la produse standard la produse bio, vegane, fără coloranți artificiali și fără organisme modificate genetic (OMG-uri), ceea ce ține de consumul zilnic va merge bine în continuare. Nu e genul de industrie care să dispară. Nu e ca și cum de mâine, gata, oamenii vor decide că nu mai au nevoie de alimente :D.

Trecând la lucruri mai serioase totuși, o afacere în industria alimentară trebuie să fie planificată corespunzător. Un plan de afaceri bine structurat este cheia către un business cu șanse mari de reușită. Iată, așadar, câteva aspecte de care să ții cont dacă vrei să pornești o afacere în industria alimentară:

afacere în industria alimentară

📌 Locație și imagine

Două aspecte importante sunt cele ce țin de amplasare și de imaginea de ansamblu. Un business într-o zonă mai intens circulată înseamnă o deschidere mai mare către potențiali clienți. Totodată, dacă singurul spațiu disponibil de închiriat pe care l-ai găsit într-o onă bună este în apropierea altor afaceri similare cu a ta, ia în calcul competitivitatea mare în zona respectivă și faptul că va trebui să investești un pic mai mult în atragerea atenției potențialilor clienți.

Pe partea de imagine e bine să te concentrezi asupra detaliilor mici și mari deopotrivă. Adică investește într-o siglă mare, eventual luminoasă sau măcar cu reflectoare pe ea (în funcție de bugetul de care dispui la început de drum), dar care să se vadă (!), să atragă atenția. Ia în calcul și aranjamentele de sezon, arată-le potențialilor clienți că ești implicat pentru a le face experiența de cumpărare cât mai plăcută. Încă o sugestie ar fi să instruiești bine personalul care intră în contact direct cu clienții, pentru că personalul face și el parte din planul de imagine. Eventual pune la cale un plan de recompensare semestrială a celor mai buni angajați, astfel încât să sporești eficiența lor.

📌 Amenajare spațiu conform necesităților afacerii

Dacă plănuiești deschiderea unei carmangerii, vei avea nevoie de vitrine frigorifice. Dacă vrei un magazin mixt, vei avea nevoie de frigidere pentru băuturi alcoolice și non-alcoolice, frigidere pentru lactate, citrine frigorifice pentru servire asistată ș.a.m.d. Fie că sunt puține sau multe astfel de produse în care va trebui să investești, gândește totul pe termen lung și apelează la o firmă specializată pe sisteme frigorifice și HVAC (încălzire, ventilație, aer condiționat). De ce? Pentru că un sistem bine pus la punct este mai eficient pe termen lung din punct de vedere al consumului, al eficacității, dar mai sigur și în ce privește managementul riscurilor.

Pentru siguranța tuturor (a ta, a angajaților și a afacerii) e bine să te ferești de improvizații și de meșteri fără pregătirea necesară. Alege o firmă specializată pe instalare sisteme frigorifice și instalare sisteme HVAC. De exemplu cei de la Frigotehnics au 3 certificate ale calității la standarde internaționale – ISO 9001, ISO 14001 și OHSAS 18001. Primul certificat este pentru managementul calității, al doilea este pentru managementul de mediu, iar al treilea se referă la managementul sănătății și securității în muncă.

📌 Campanie de marketing

Fiind vorba de o industrie cu mare competitivitate, o bună campanie de marketing este necesară. Poți încheia un contract cu o agenție de marketing pentru a-ți oferi consultanță și/sau pentru servicii complete de publicitate.

Ca specialist în Publicitate îți recomand să iei în calcul și realizarea unui eveniment de lansare, pentru că a crea încă de la început o relație frumoasă cu potențialii clienți este un pas înainte către reușită. Totodată, pe termen lung ia în calcul și o campanie de PR, adică să te implici din partea firmei în proiecte care să îți aducă vizibilitate și să crești în ochii celor din jur.

Am să mă opresc aici azi. Cele 3 sfaturi pot părea puține, însă sunt printre cele mai importante, cele cărora ar trebui să le acorzi atenție.

Îndiferent de cât de mari sunt planurile tale în afaceri, îți doresc ca acestea să prindă contur și să îți aducă satisfacție. Nu zice nimeni că este ușor, însă ia în calcul că nimeni nu s-a născut antreprenor, fiecare pornind de undeva. Mult succes! 🍸

2 Comments

 • Reply

  Dana

  20/12/2019

  Excelent articolul. Multumesc mult pentru sfaturi!

  • Reply

   Ioana Radu

   19/01/2020

   Cu mare drag, Dana!

Leave a Reply