Mă gândeam la chestia asta de ceva vreme, cu atât mai mult cu cât luăm deja în considerare marca şi modelul unei noi maşini în familie. Nu voi divulga nicăieri detalii despre maşina în cauză, nici măcar în mesaje private către prietenele mele sau prin viu grai la cafea, pentru că sunt paranoică şi cred în jinx-uri, dar şi pentru că universul are propriul lui mod de a râde de noi în momentul în care facem afirmaţii cu caracter absolut. Aşadar nu ne legăm de marca şi modelul maşinii, ci de un detaliu al acesteia, detaliu despre care amândoi am căzut de acord că e un “must have” – xenon auto.
Kit xenon – moft sau necesitate?
Asta e o întrebare la care ambele variante de răspuns sunt corecte. De ce atunci când vorbim de xenon auto îl luăm automat în considerare ca fiind un moft? Pentru că ne gândim la puterea pe care o au farurile cât şi la paleta de culori cu care vine la pachet. Asta înseamnă că lumina unui kit xenon de 8.000K are tentă albastră ca bază a intensităţii, pe când un kit xenon de 12.000K are tentă violet. Ambele sunt puternice, a nu se face confuzie aici, însă opţiunile includ toate bazele culorilor din spectrul unui curcubeu, astfel că putem avea, în afară de bazele de albastru şi violet pe care le-am menţionat deja, galben, verde, portocaliu şi chiar şi roşu. Iar acesta este doar unul dintre motivele pentru care un xenon auto poate fi considerat un moft. Personal aş alege albastru. Când e vorba de lumină n-aş alege o nuanţă caldă nici măcar pentru ledul lustrei din bucătărie, cu atât mai puţin când e vorba de autoturism.
În ceea ce priveşte a doua chestiune, anume necesitatea, menţionez că un kit xenon este util pentru o mai bună vizibilitate atunci când luăm în considerare condusul pe timp de noapte, dar şi perioada aceea din zi în care nu e suficientă lumină pentru a o considera zi, dar nici suficient întuneric pentru a o numi seară. Obscură perioadă şi… plină de accidente. Pentru evitarea eventualelor neplăceri în acest sens, dar şi pentru o experienţă mai plăcută în timpul condusului, fie că vorbim de kituri xenon ieftine sau de cel mai bun kit xenon, răspunsul este întotdeauna afirmativ. Preţurile acestora se situează între 83 şi 380 de lei, conform site-ului Led24.ro.
Kit Xenon 35W – Super Slim Digital 100,00 lei
Kit Bi-Xenon FAT 55w 64bit Premium 379,00 lei
Am văzut că au o gamă destul de generoasă de produse din categoria aceasta. Xenoanele pot fi sortate în funcţie de producător, preţ, culoare, soclu, can-bus, voltaj şi putere. Totodată, livrarea este gratuită la comenzile cu valoare peste 250 de lei (cel puţin în perioada în care scriu eu acest material). Dacă vrei un kit xenon ieftin de la Led24.ro, poţi comanda cu un prieten astfel încât să beneficiezi de transport gratuit. Eu ţin de obicei la chestiile astea. Nu-mi place să dau banii pe transport. Nu pentru că aş fi chitră la bani, ci pentru că nu muncesc ca să-i arunc pe geam când pot foarte bine să beneficiez de transport gratuit. Fair enough, right?
Merita merita, sa-i orbeasca pe toti din trafic.
Daca farurile au lupa, xenoanele nu orbesc pe nimeni.
Din pacate, trebuie sa fiu de acord si cu domnul de mai sus: sunt multi tineri care le folosesc pentru a-si orbi partenerii de trafic si sunt convinsa ca o fac intentionat, eu pe aceia mi-as dori sa ii amendeze cineva. Altfel, nu ma deranjeaza xenoanele montate pe masini si stiu ca si sotul meu si-ar dori sa le aiba, dar nu sunt pe lista prioritatilor noastre.
Cred ca partea cu orbirea partenerilor de trafic se aplica doar in cazul in care vorbim de faza lunga, indiferent daca sunt faruri cu xenon sau nu.