Topuri & Liste

15 activități pe care le putem face la domiciliu în perioada de autoizolare

By | 18.03.2020 | 5 Comments

Ieri scriam pe facebook un pic despre ideea “Content is King” – ce înseamnă și mai ales de ce e importantă în contextul actual, cu zarva din prezent. Zilele pe care le traversăm se rezumă cumva la cum anume să folosim resursa online, ca persoane sau ca brand-uri, pentru a facilita trecerea de perioada asta. E despre a le distrage cât de cât oamenilor atenția, despre a-i face să râdă, despre a le da idei de activități pe care le pot face în casă, despre a simți la fel ca ei (să nu ne prefacem că statul între patru pereți e mișto), despre a fi o echipă.

Și uite așa vin astăzi către voi cu o listă generoasă de activități pe care le putem face la domiciliu în perioada de autoizolare 😀 . Paza bună trece primejdia rea. Cu alte cuvinte, să stăm cuminți în casă în perioada asta și să nu favorizăm răspândirea COVID-19, ba chiar să scăpăm mai repede de el și apoi să ne putem bucura în voie de primăvară ♥.

O menționare premergătoare listei este că activitățile pot fi făcute și de cei care și-au putut muta job-ul acasă zilele astea (pentru că le rămâne o bucată de timp pe care trebuie să o valorifice ca să reușească să stea zi de zi în casă), cât și de cei care sunt într-un fel de concediu (s-a sistat pe perioadă nedeterminată munca) și care trebuie să-și umple serios timpul cu ceva ca să reziste în casă o bună bucată de vreme.

Cele 15 activități ce pot fi făcute în perioada de autoizolare la domiciliu:

1. Filme și seriale

Toooaaată ziua dacă stați în casă și nu aveți alte lucruri de făcut. Sau, în caz contrar, doar în afara orelor de program. În eventualitatea în care sunteți la zi cu multe seriale, acum e momentul potrivit să căutați pe net liste cu seriale de văzut, să descoperiți și altele pe care să le puteți urmări. Mă gândesc și eu să întocmesc o astfel de listă și s-o postez pe blog, dar între timp vi le recomand pe cele scrise de Manafu (aici) și Mariciu (aici) 😀 .

2. Research pentru vacanța sau vacanțele de anul acesta

Toată pandemia COVID-19 va avea într-o zi un sfârșit. Dacă tot avem timp berechet acum să căutăm locuri noi și interesante de văzut, e cazul să profităm și chiar să ne facem o listă. Nu e musai să plătim deja în avans pentru următoarea vacanță, mai ales că nu știm cât va ține epidemia, dar putem să facem o listă cu locații și costuri estimative. Iar când se dă undă verde călătoriilor, să știm exact dacă punem în bagaj haine groase sau haine subțiri. Eu îmi încep lista cu Franța, pentru că e una din țările în care încă n-am pus piciorul. Încă. ✈️

3. Citim o carte, două, trei…

Ca să mai hrănim un pic imaginația, vocabularul, cunoștințele și chiar și sufletul, cărțile sunt întotdeauna răspunsul potrivit. Nu sunt vreun șoricel de bibliotecă, dar an de an mi-am impus să citesc minim 15 cărți. Putem așadar să profităm de timpul liber de acum, timp liber de stat între patru pereți, alegând o carte din bibliotecă și descoperind lucruri noi. Pentru inspirație privind lecturi viitoare, puteți consulta top 10 cărți de citit în 2020.

4. Ordine în șifonier, în debara și/sau în orice alt loc din casă

Cu asta mi-am început eu perioada de autoizolare. Debaraua a fost prima, iar azi îi vin de hac șifonierului, urmând ca-n zilele ce urmează să reorganizez balconul și să-mi pun un scaun de camping acolo. Dacă tot trebuie să stăm la domiciliu, măcar să-mi fac un loc frumos de relaxare pe balcon, să mă bată un pic soarele pe față 😀 .

5. Participăm la concursuri pe facebook și instagram

Mno, la asta probabil nu vă așteptați :)). Dacă n-ați câștigat nimic pe net până acum, e timpul să bifați și experiența asta 😀 . Niște like-uri, niște distribuiri și vă treziți apoi că ați câștigat un set de produse sau cine știe ce chestie scumpă care vă scutește de niște cheltuieli. Eu nu particip des, nu-s concursionistă, dar tot am avut noroc de câteva ori să câștig. Așa că vă încurajez și pe voi să participați.

6. Facem mare parte din curățenia pentru Paște

Mai e o lună până atunci, dar putem să băgăm la mașina de spălat toate covoarele mici și medii, perdelele, poate și gecile de iarnă (că după perioada de autoizolare cred că deja o să fie primăvară pe bune). Tot în perioada asta putem să curățăm cu soluțiile specifice și ușile din casă, cât și dulapurile și alte piese de mobilier pe care nu le curățăm pe îndelete săptămânal. Merge spălată și faianța din baie și bucătărie cu buretele cu Cif sau ce soluție obișnuiți voi să folosiți. Astea sunt igienizările standard pe care le putem face în perioada asta de stat în casă impusă de situația cu COVID-19.

7. Ne îngrijim

O mască de față, un tratament pentru păr care implică timp mai mult de acționare și din cauza asta poate îl folosim mai rar, manichiura și pedichiura… Și continuați voi lista cu orice altceva ce ține de îngrijire. În principiu sunt chestii pe care le facem des, dar pentru care acum avem mai mult timp la dispoziție.

8. Ne sărbătorim

Un pahar de vin, de bere, de țuică, de ce vrea fiecare 😀 . Și stăm liniștiți pe șezlongul de pe balcon în timp ce ne delectăm cu o carte. Sau pe canapea în sufragerie în timp ce urmărim un serial. Sau pur și simplu bem un vin bun în timp ce preparăm niște prăjituri. De fel nu susțin consumul de alcool, dar uneori chiar e nevoie să ne sărbătorim, să lăsăm grijile deoparte și să ne permitem să ne bucurăm de puțină licoare bahică. 🍸

9. Fitness

Ca să ne menținem activi și totodată ca să deprindem un obicei sănătos în eventualitatea în care nu facem sport, fitness-ul este o idee perfectă! Eu am două gantere a câte 3kg cumpărate acum ceva vreme și am reînceput să le folosesc cam de o lună. Puteți însă să faceți multe exerciții și fără greutăți, folosindu-vă doar de greutatea propriului corp. Găsiți pe internet o mulțime de exemple de astfel de exerciții. Notez și eu aici câteva dintre ele: fandări și genoflexiuni (pentru coapse și fund frumos), flotări și plank-uri (pentru brațe și abdomen), sărit coarda (dacă aveți coardă, ăsta-i un exercițiu cardio bun pentru rezistență).

10. Preparăm rețete noi

Dacă timpul era o problemă până acum, iată că autoizolarea a cam rezolvat asta. Putem să răsfoim toate rețetele pe care le-am salvat de-a lungul timpului la bookmarks și poate descoperim ceva yummy ce o să mai preparăm și cu alte ocazii.

11. Comunicare

Comunicăm un pic mai mult între noi, dacă locuim cu cineva, dar comunicăm și cu oamenii de care ne este dor și cu care în mod normal ne auzim rar (pentru că mai toți avem vieți agitate și timpul parcă se scurge printre degete).

12. În afara zonei de confort

Ce ziceți de o activitate nouă ce poate fi făcută chiar din casă? Poate să ne apucăm de vlog. Sau poate să ne facem cont pe o platformă nouă. De exemplu eu am tot zis că nu-mi fac cont pe TikTok pentru că am văzut că statistic vorbind e o platformă pentru adolescenți, dar… daaaaar… în bula mea de pe facebook mai apare câteodată un video funny de pe TikTok, de unde deduc că sunt și lucruri bune pe acolo.

13. Teatru și alte spectacole LIVE pe facebook

Chiar ieri am văzut că cei de la Teatrul Țăndărică au anunțat faptul că în perioada asta vor transmite spectacolele live pe facebook. Anunțul cu programul poate fi văzut aici – https://www.facebook.com/teatrultandarica/posts/3083260881713718 . Dacă asta e o activitate de interes pentru voi, să căutați pe net și alte pagini care vor mai transmite spectacole online în perioada asta, pentru că sigur trebuie să fie mai multe.

14. Vloguri bune de urmărit

Când nu avem chef de altceva, un material pe youtube e numa’ bun de urmărit. Puteți să cotrobăiți pe youtube să vedeți cam ce tip de materiale vă plac și ce vloggeri sunt pe gustul vostru / cu care rezonați, pentru că e important și aspectul acesta. Eu îl urmăresc de 3 ori pe săptămână pe Speak cu materialele “DE SPEAK firu-n patru”, dar mă uit uneori și la alte materiale video postate de el. Le mai urmăresc din când în când pe Ștefania, Ioana114 și Roxxsaurus. Ca să revin la băieți, și Mariciu face materiale bune și recomand să dați play unora dintre ele căci s-ar putea să vă prindă.

LaVieOnline - stay online stay safe

15. Avem televizor

Câteva luni am uitat și eu de existența televizorului. Fie din lipsă de timp, fie pentru că multe programe au emisiuni cărora nu le văd rostul, multă vreme puneam mâna pe telecomandă doar atunci când ștergeam praful. Apoi am avut niște probleme de sănătate care m-au ținut la pat și am început să mă uit la TV. Găseam filme bune din când în când, dar am descoperit și emisiuni bune pe canalele History, Fine Living, TLC și E!. Mai nou mă uit la Asia Express :D.

Cam astea sunt cele 15 activități pe care le-am promis încă din titlu. Puteam să le notez doar pe cele mai bune dintre ele, dar am decis să notez tot ce mi-a trecut prin minte și să vă las pe voi să alegeți ce vreți / ce vă place să faceți zilele astea cât stăm în casă. E important să ne găsim de lucru, să facem perioada de autoizolare mai suportabilă, pentru că suntem obișnuiți să alergăm mereu de colo-colo și nu e ușor să ne oprim brusc, nu aveam un întrerupător.

Nu e ușor să ținem munca și casa și timpul liber toate la un loc, în același perimetru. Spun asta pentru că cel mai recent job al meu, la care sunt de 4 ani și 8 luni, se desfășoară de acasă. Uneori simt că e prea mult, pentru că devine greu să facem diferența dintre muncă și casă, dar mai ales pentru că sunt zile consecutive în care personal nu apuc să ies din casă. Nu e ușor, dar acum mai mult ca oricând trebuie să stăm la domiciliu, să-i arătăm coronavirusului că nu-l lăsăm să se plimbe el pe aici pe plaiuri mioritice așa cum vrea, că noi când ne punem ceva în cap e greu să dăm înapoi 😎.

Dacă plănuiți să stați mult timp pe net în perioada asta, pentru că viața e mai roz pe net, puteți să mă urmăriți și pe mine pe Instagram – @terraioana, că tot am început de la o vreme să postez mai des acolo decât pe facebook.

Cheers!

5 Comments

 • Reply

  Valeria Chertes

  18/03/2020

  Mulțumim pentru sfaturi ,voi ține cont de ele.

  • Reply

   Ioana Radu

   20/03/2020

   Cu drag!

 • Pingback: #LaVieOnline - Creator în vremuri grele * ADN de Femeie

 • Reply

  Mihai

  30/04/2020

  Pentru unii timpul liber e la fel de redus. Nu mai mergem la munca, dar muncim de acasa. Asa ca in loc de ora 6:45 cind ajung acasa, acum e 6pm, cind termin programul de munca. Si apparent paradoxal, timpul liber pentru mine s-a diminuat chiar.
  Inainte, masa principal o luam undeva pe linga birou. Acum trebuie sa fac cumparaturi, sa gatesc, sa spal vase. Si toate astea in cele cite ore “libere” de la terminarea programului pina la somn.
  Asa ca da..mi-ar placea sa ajung sa nu mai stiu ce face cu atita timp liber…dar nu e cazul! 🙂

  • Reply

   Ioana Radu

   09/05/2020

   Știu ce spui, pentru că lucrez de acasă de mulți ani. În ciuda faptului că majoritatea oamenilor care mă auzeau că lucrez de acasă credeau că e “all sunshine and rainbows” și mai ales că pot fi disponibilă oricând (ceea ce nu e chiar așa), am ajuns în punctul în care manageriez un pic mai bine timpul. Cel mai mult mă bucur de faptul că vede și prietenul meu că nu e ușor să lucrez de acasă, să fac curat și să îl și aștept aproape în fiecare zi cu mâncare. Înainte de perioada asta îmi spunea că i-ar plăcea mult un job ca al meu. Acum, însă, a zis că nu știe cum am rezistat atâția ani să lucrez de acasă 🙂 .

Leave a Reply