Eu sunt fata aia care are întotdeauna o carte în geantă. Știu că timpul se scurge destul de repede, așa că profit de orice moment liber pentru a mai descoperi câteva chestii noi într-o carte sau pentru a mă pierde într-o poveste – fie ea din categoria beletristică ori vreo autobiografie. Citesc în tren, în parc, în gară, în autobuz, ba chiar și când ajung mai devreme la dentist (se întâmplă asta pentru că sunt mai mult decât punctuală, iar uneori ajung acolo poate și cu o jumătate de oră mai devreme).
Știu că dacă te-ntâlnești pe stradă cu mine par o fițoșică. În perioada asta sunt mai tot timpul cu ochelarii de soare cu animal print și par să fie mai mult decât o barieră împotriva soarelui. Îi cam asortez la chestiile cu care mă îmbrac, n-am de ce să mint. Am o mulțime de perechi de ochelari de soare și încă mai întorc capul după modelele care-mi fac cu ochiul (ba chiar probez uneori, așa am ajuns ca anul acesta să mai adaug o pereche în colecție 😀 ). Dar dincolo de ochelarii fițoși pe care-i colecționez și port cu drag de fiecare dată… sunt o fată simplă. Că tot ziceam mai sus de cărți, mărturisesc că eu nu prea am treabă cu telefonul. Ai mai multe șanse să mă vezi cu o carte decât cu telefonul. Culmea, aș putea să citesc e-book-uri, dar nu reușesc, sunt mai de modă veche și-mi plac cărțile printate ^_^. Și, într-o oarecare măsură, încerc să nu fiu dependentă de telefon, folosindu-l cel mai mult doar pentru scurte apeluri și GPS (știi că femeile nu stau bine la capitolul orientare în spațiu, iar eu mărturisesc că nu fac abatere de la regula asta 😀 ).
Iată cele mai recente 3 “capturi” ale mele, pescuite din librăria online elefant.ro:
1. Zgomotul și furia, de William Faulkner
Încerc să citesc și cărți mai vechi, nu doar literatură contemporană, astfel că mi-am îndreptat atenția spre autorul William Faulkner, el fiind laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1949. M-am uitat puțin pe net în încercarea de a-mi alege una dintre cărțile lui și am decis să cumpăr Zgomotul și furia – o carte despre drama unei familii, unde servitoarea de culoare este cel mai uman și moral personaj.
2. Războiul nu are chip de femeie, de Svetlana Aleksievici
Este o carte pe care am inclus-o în top 10 cărți de citit în 2018. Am descoperit-o pe blogul unei fete și de atunci mi-a rămas în minte, astfel că simțeam că trebuie să o am. Cartea este despre femeile sovietice trimise pe front împotriva inamicului nazist în cel de-Al Doilea Război Mondial. Autoarea și-a dedicat 7 ani din viață pentru a culege mărturiile unor femei care, la acea vreme, abia erau ieșite din copilărie. Abandonând tăcerea în care și-au găsit refugiul, femeile respective îndrăznesc, în sfârșit, să prezinte războiul așa cum l-au trăit.
3. Mara Dyer. Începutul, de Michelle Hodkin
Cartea aceasta prezintă povestea Marei, care se trezește într-o zi în spital fără să știe ce s-a întâmplat. Amitirile îi revin treptat și dureros, viața ei devenind o luptă, un amestec de nebunie și realitate. Dincolo de episoadele psihotice cărora încearcă să le țină piept, Noah pare să se fi îndrăgostit de ea. Sună a poveste care să ne învețe să vedem și binele, lumina aia de la capătul tunelului.
Știu că cele 3 capturi literare sunt atât de diferite… După ce mi-am ales cartea lui Faulkner, publicată inițial în 1929, continuând apoi cu realitățile sfâșietoare culese de Svetlana Aleksievici, am decis să iau și o carte mai light. Cartea aceasta face parte din colecția Young Fiction, o colecție pe care de vreo 2 ani n-o mai ocolesc când răsfoiesc ofertele librăriilor. E drept, romanele de genul acesta sunt foarte ușor de parcurs și au adesea final fericit, dar… uneori mai avem nevoie și de finaluri fericite, ceva care să ne încălzească sufletul și să ne dea puțină speranță că lucrurile, în viață, pot fi și bune. Și pot fi, chiar am învățat lecția asta.
Lectura placuta! Am citit doar cartea Svetlanei, care m-a emotionat peste masura! Este una dintre cartile pe care le port in suflet. Recent, am citit si “Ultimii martori”, de aceeasi autoare si mai am in biblioteca “Soldatii de zinc”, dar inca nu mi-am facut curaj sa o citesc, e nevoie de timp intre ele. Ultimele mele achizitii au fost 3 carti, chiar ieri, la Targul de Carte Gaudeamus Oradea: “Murind cand vine primavara” – Ralf Rothmann, “Cenusa Angelei” – Frank McCourt si “O plimbare de neuitat” – Nicholas Sparks.
Îți mulțumesc, Eva! O să caut recenzii ale cărților menționate de tine și mi le voi cumpăra pe cele cu care simt că aș putea să rezonez. Te îmbrățișez și îți doresc și eu lectură plăcută cu cele mai noi achiziții! 😀
Trebuie sa-si multumesc inca o data pentru sansa de a citi ” Hornuri de argint” – Titus Radu, carte pe care nu stiu daca as fi ales-o de buna voie si nesilita de nimeni si ar fi ffost o pierdere. Mi-a placut foarte mult. Acum, m-ai instigat si pe mine la Războiul nu are chip de femeie, de Svetlana Aleksievici
Mă bucur tare mult că ți-a plăcut cartea lui Titus Radu. Este unul dintre autorii mei preferați. ^_^
Inceputul pare a fi o carte care sa imi placa si mie. Sper sa nu ma insel, dar asa s-ar zice dupa scurta ta descriere. Sper sa mai fie un articol despre ea si acolo sa nu fii la fel de zgarcita in detalii.
PS: de cand a venit vremea frumoasa, citesc tot mai putin pentru ca stau mai mult pe afara cu nepotica mea.
În principiu încerc să scriu pe blog despre toate cărțile pe care le citesc, deci e mult probabil să apară un articol separat despre fiecare dintre cele de mai sus ^_^.
cartile din categoria young fiction imi plac si mie atunci cand vreau ceva mai usurel