Cărţi

A ta veșnic, Lara Jean

By | 12.05.2019 | 1 Comment

“A ta veșnic, Lara Jean” este numele celui de-al treilea roman dintr-o serie specială a autoarei Jenny Han. O numesc serie specială pentru că m-a cucerit iremediabil, în ciuda faptului că nu sunt tocmai adepta operelor romantice, dar e ceva aparte în cărțile acestea, ceva ce nu știu exact cum să descriu, dar voi încerca s-o fac.

În primul rând, licărirea din spatele coperților trilogiei scrise de Jenny Han cred că se datorează inocenței începuturilor. Primul volum este despre modul în care Lara Jean și Peter Kavinsky ajung să fie împreună cu scopul de a a se ajuta reciproc în lupta cu ceea ce simte fiecare dintre ei pentru altă persoană. Adică el își dorea să nu mai pară la fel de rănit în ochii fostei iubite, care îl părăsise recent pentru un băiat mai mare. Iar Lara voia cu tot dinadinsul să fugă de băiatul pe care-l plăcea pentru că nu avusese nicio relație și o speria ideea de a avea una. Astfel Lara și Peter ajung să aibă o relație fake, doar pentru a se ajuta reciproc să facă față sentimentelor pe care le au în sufletele lor. Povestea asta, din primul volum, se ascunde sub titlul Tuturor băieților pe care i-am iubit.

Povestea continuă cu cel de-al doilea roman al seriei, roman în cadrul căruia Peter și Lara își dau seama că au sentimente unul față de celălalt și relația lor se transformă într-una adevărată. Dar, cum relații perfecte nu există, autoarea ține dragostea lor ancorată în realitate și o supune mai multor teste, unele pe care cei doi nu le trec, astfel că ajung să se distanțeze. Acest al doilea roman se numește P.S. Te mai iubesc și acum.

A ta veșnic, Lara Jean

Și ajungem și la acest al treilea roman al seriei, căruia îi dedic postarea de astăzi, adică A ta veșnic, Lara Jean. Dar oare să fie lucrurile atât de frumoase și fără cusur? Stilul realist și totodată idilic al autoarei împletește mai departe viețile celor doi adolescenți, astfel că Lara și Peter ajung să petreacă multe momente frumoase împreună. Ei sunt însă la finalul liceului și e timpul să aplice pentru universitate. Lui Peter îi este ușor, pentru că primește o bursă de atlet, însă Lara nu este acceptată la aceeași universitate, deși își dorea de mulți ani să meargă acolo, astfel că ia în calcul alte variante. Cumva povestea celor doi e pusă sub semnul întrebării atunci când ei încearcă să găsească o soluție pentru a fi împreună în continuare. Este, în mod cert, o poveste cu suișuri și coborâșuri. În același timp, o poveste de dragoste inocentă și sinceră, iar protagoniștii sunt dispuși să facă sacrificii pentru persoana iubită, ceea ce în zilele noastre se întâmplă mai rar.

Îmi e greu să scriu despre această ultimă carte a seriei, mai ales că am scris recent și despre celelalte două, citindu-le cu drag în perioada asta. Însă un lucru e cert. Dacă primele două romane m-au supărat oarecum cu modul în care s-au încheiat, fiind curioasă de cum se va continua povestea celor doi, acest al treilea roman, A ta veșnic, Lara Jean, mi-a lăsat un sentiment aparte, genul acela de încheiere care mă împiedică să încep să citesc o altă carte fix acum. O să mai stau câteva zile cu feelingul pe care mi l-a oferit. Chiar dacă nu a fost neapărat o încheiere absolută, căci s-ar putea continua povestea, a fost totuși un final bun, un final care lasă loc de gânduri bune înconjurate de ideea că nu trebuie să renunțăm la ceea ce avem în suflet doar pentru că e greu, ci măcar să ne dăm șansă să luptăm.

Chiar de-ar mai apărea alte 10 cărți în seria asta, pe toate le-aș citi cu drag să aflu ce se întâmplă mai departe și cred că tot aș mai simți nevoia să aștept și altele să fie publicate. Cam atât de mult m-a prins, în ciuda faptului că la început am fost extrem de reticentă. Însă autoarea a specificat deja că povestea Larei și a lui Peter se încheie aici. Asta e, ne conformăm.

A ta veșnic, Lara Jean - roman de Jenny Han

Mi-ar plăcea să mai găsesc romane atât de frumoase, de sincere și inocente, care să mă ajute să mă rup de multe chestii rele din lumea asta, romane cu ajutorul cărora să-mi fie ușor să trăiesc printre paginile lor, pe care să le simt și care să-mi aducă bucurie în suflet. E ciudat, că în sinea mea știu că astea sunt niște povești puse pe hârtie, dar… adevărul e că uneori ele sunt mai mult de atât.

Realizez că n-am scris prea multe despre carte în sine, deși inițial îmi doream să-i fac și acesteia recenzia. Dar cred că sunt într-o oarecare măsură copleșită de faptul că am terminat ultima parte a seriei și trebuie să fac pace cu ideea că nu va mai fi alta, că frumoasa poveste a celor doi chiar se încheie aici.

Cartea A ta veșnic, Lara Jean poate fi comandată separat sau împreună cu primele două romane ale seriei (“Tuturor băieților pe care i-am iubit” și “P.S. Te mai iubesc și acum”) din magazinele online Elefant.ro, Carturesti.ro, Libris.ro, Cartepedia.ro și eMAG.ro.

One Comments

  • Reply

    Valeria Chertes

    13/05/2019

    Mi se pare o carte interesanta.

Leave a Reply