Diverse, Women's World

Adevărul despre cadourile pentru ea

By | 21.03.2019 | 1 Comment

Mi-a rămas întipărită în minte o idee dintr-un articol de pe Coolosophy, cu sugestii de cadouri pentru ea. E vorba de o idee cu care am rezonat cred că dintotdeauna – “Importanța unui cadou nu constă în valoarea materială a acestuia, ci în efortul pe care îl depui alegându-l, pregătindu-l şi oferindu-l”. Am scris și eu asta de mai multe ori, în diferite forme, ba chiar am simțit pe pielea mea experiența cadourilor potrivite și a celor nepotrivite deopotrivă. Ne dăm seama cât de mult însemnăm pentru cineva nu după valoarea cadoului, ci după cât de mult efort depune persoana respectivă în a alege ceva care să ni se potrivească.

Ioana Radu - Adevărul despre cadourile pentru ea

Câteva idei simple și sincere despre cadouri:

• A-i oferi cuiva un ruj roșu scump (de vreo 100-150 de lei, să zicem) nu spune despre noi că o apreciem, ci s-ar putea să transmită exact contrariul, anume că nu dăm doi lei pe ceea ce poartă de fel persoana respectivă și unicul lucru care ne interesează e prețul și eventual să facem “impresie bună”. De ce? Ei bine, există câteva doamne și domnișoare care efectiv nu poartă ruj roșu, preferând orice altă culoare. Adevărul despre cadouri, în cazul de față, este că mai bine ne dăm un pic silința și alegem o nuanță potrivită de ruj, chiar dacă mai ieftin, decât să optăm pentru un produs premium care să nu i se potrivească și pe care să-l considere inutil tocmai din cauza asta. Durează doar vreo 5 minute “research”-ul, adică să ne punem la punct cu detaliile despre rujul potrivit. Putem verifica pozele de pe facebook sau instagram ale persoanei și vedem exact ce nuanțe de ruj obișnuiește să folosească 😀 .

• Dacă îi oferim produse de make-up unei persoane care se machiază doar la evenimentele importante din an, cadoul spune despre noi unul din două lucruri: 1. ne-ar plăcea ca persoana respectivă să se machieze mai des, nu ne place de ea naturală, nu considerăm că decizia ei de a se machia rar trebuie respectată, iar cadoul poate fi mai degrabă o insultă decât un gest frumos; 2. gestul contează, nu ne interesează dacă i se potrivește sau nu ceea ce îi oferim (uneori e atât de eronată placa aceasta cu “gestul contează”…).

• O mămică nu încetează să fie femeie, astfel că darurile pentru ea nu trebuie să aibă tot timpul legătură cu puiul de om. Din punctul meu de vedere, când toată atenția celor din jur este concentrată asupra copilului, atunci are ea cea mai mare nevoie de atenție. O pereche de cercei sau o brățară de la bijuteria ei preferată, un voucher pentru un masaj de relaxare la un centru SPA (e important să-și aleagă singură ziua și ora, în funcție de programul ei), un platou cu prăjituri sau orice altceva știi că îi place – acestea sunt moduri prin care îi putem spune că ea contează pentru noi, că ținem la ea și că apreciem eforturile pe care le face fiind mamă.

• Citește? E una din fetele care se bucură să primească în dar cărți? Atunci trebuie să fim atenți la ce fel de cărți îi plac. E la fel ca în cazul exemplului cu rujul, adică trebuie să acordăm puțină atenție pentru a nu lua o carte total nepotrivită. În linii mari ar trebui să știm categoria de cărți potrivită pentru ea. Adică ce citește de obicei: SF? cărți de dragoste? literatură clasică sau contemporană? beletristică sau cărți de dezvoltare personală?
Ca să dau un exemplu, eu citesc în mare parte beletristică, fie ea clasică sau contemporană. Citesc atât SF-uri, cât și drame și romane de dragoste, deci e oarecum ușor de ales o carte pentru mine 😀 . În schimb cărțile de dezvoltare personală îmi par, în linii mari, niște abureli subiective ori, la polul opus, mult prea vagi; iar în unele cazuri îmi par chiar ipocrite, adică oameni care scriu despre succes fără a-l fi cunoscut vreodată.

• Cineva care are de toate va aprecia mai mult un cadou perisabil sau unul care se consumă, în defavoarea lucrurilor menite să reziste aproape o eternitate. Astfel, pentru aceste persoane e mai indicat să petrecem 5 minute pentru a alege bilete la un film, să căutăm centre spa in Bucuresti care să ne ofere opțiunea de a achiziționa vouchere cadou, să cumpărăm flori sau un platou cu prăjituri. Dacă e vorba de o persoană căreia îi place foarte mult curățenia și sunteți prietene apropiate, o idee bună de cadou ar fi și un set de produse pentru casă ori niște odorizante pentru locuință (cele cu bețe de bambus sunt chiar ok).

În concluzie, adevărul despre cadouri constă și-n faptul de a înțelege că “gestul contează” e o afirmație valabilă doar atunci când darul i se potrivește persoanei căreia urmează să i-l dăruim. Pentru că adevăratul gest care contează e acela de a ne da silința să vedem persoana din fața noastră și să îi respectăm gusturile și dorințele.

Mie întotdeauna mi-a plăcut să fiu surprinsă cu buchete de flori, fie ele oricât de mici, chiar și un singur fir. Ăsta da mod de a-mi pune un zâmbet pe față ♥ ^_^. Și cred că în egală măsură îmi plac cărțile de beletristică și lucrurile roz (iar de curând am primit de la cineva o pereche de șosete roz cu unicorni ♥).

One Comments

  • Reply

    Valeria Chertes

    24/03/2019

    Un articol minunat.

Leave a Reply