Ăămm, cât să fie? Nici nu mai știu de cât timp am cartea asta în bibliotecă, c-au ajuns să i se îngălbenească paginile și eu tot nu pusesem mâna pe ea. Trăiam așa cu o părere preconcepută despre cărțile autoarei Cecelia Ahern… Văzusem de-a lungul anilor mai multe titluri ale cărților pe care le-a scris, multe dintre ele părându-mi de o sensibilitate aparte, poate un pic cam prea mult pentru răceala care mă caracterizează. Din acest motiv cred că i-am cam ocolit cărțile. Dar o aveam pe asta, Cartea viitorului, primită cadou și părăsită vreme îndelungată în bibliotecă. Până de curând, când m-am simțit suficient de deschisă să descopăr orice s-ar ascunde în spatele coperților ei.
Aș minți dacă aș zice că nu aveam pic de așteptări de la cartea asta. De când am deschis-o știam că Cecelia Ahern este apreciată la nivel mondial și mă așteptam să fiu cucerită într-un fel, oricare ar fi fost acel fel. Dar… damn it! Cartea asta e absolut fantastică!!! Așa, cu semnul exclamării triplat, ceea ce rar mi-e dat să fac.
Ca să elucidăm o chestie încă de la început, cartea asta în sine nu e cartea viitorului, adică să nu vă apucați să o citiți întru ideea că va elucida niște secrete despre viitorul nostru. Titlul romanului se referă la o carte pe care o găsește Tamara și care se dovedește a fi o carte specială. Ăămm… care Tamara?
Tamara Goodwin este personajul principal al romanului Cartea viitorului. Este fiica unor oameni bogați, o fată de 16 ani căreia nu i-a lipsit niciodată nimic și care își trăiește adolescența în stilul clasic al bogaților – făcând absolut tot ceea ce își dorea. Totul până în ziua în care tatăl ei se sinucide din cauză că sufletul îi era apăsat de greutățile falimentului și datoriilor. Astfel, Tamara și mama ei nu doar că sunt nevoite să facă față durerii pierderii lui, dar banca le ia și casa luxoasă din Dublin în care au trăit o viață întreagă. Cele două sunt nevoite să se mute la niște rude îndepărtate de la țară, undeva într-un sat ce părea rupt de lume, neexistând nici măcar autobuze. În vreme ce mama Tamarei pare să intre într-un fel de depresie după moartea soțului ei, fata de 16 ani ia la pas împrejurimile și descoperă câteva chestii care-i captează interesul și o ajută să se integreze în noua viață. Descoperă ruinele unui castel vechi ce aparținuse unor oameni bogați, o mănăstire de măicuțe, dar și o mulțime de secrete.
Deși nu prea e urmă de dragoste în cartea asta, astfel încât să aprindă ceva în sufletele noastre, reușește cumva să ne cucerească, să ne țină aproape pentru a descoperi tot mai multe din secretele ce stau la baza comportamentului lui Rosaleen – mătușa în casa căreia stăteau acum Tamara și mama ei. Nu știu cum sună toate lucrurile astea, dar ajunsesem într-un punct al cărții în care mi-era mie frică de ce urma să se întâmple. Într-o oarecare măsură poate era efectul nopții, că ajunsesem la capitolele respective când era trecut de 12 noaptea. N-am putut să mai las cartea din mână, fiind prea îngrijorată pentru toate chestiile care se întâmplaseră și cele ce urmau. Misterul ce se construiește în jurul unor personaje e captivant și temător. Mi-am dorit din tot sufletul să se termine cu bine cartea asta și… cred că ar fi un film pe cinste, dacă s-ar produce o ecranizare.
“Am aflat că nu există un mod anume de a suferi, nu există un mod corect sau unul greșit.” (pag. 57)
O voi pune pe autoarea Cecelia Ahern pe lista pentru 2019, căci an de an îmi fac o listă cu 10 titluri de cărți numai bune de descoperit (le puteți vedea aici pe cele pentru 2018). Nu știu încă ce roman voi alege din celelalte pe care le-a publicat, dar, evident, sper să-mi placă la fel de mult precum mi-a plăcut Cartea viitorului.
Romanul acesta a fost ușor de parcurs pentru că este împărțit în 26 de capitole, acestea întinzându-se până la pagina 313. A fost lansat în 2009, iar în România a apărut un an mai târziu, fiind tradus la Editura Allfa.
Cartea viitorului poate fi achiziționată din magazinele online Elefant.ro, Carturesti.ro, Libris.ro și Cartepedia.ro.
Eu nu prea m-am atasat de Cecelia Ahern. Am citit vreo 3 carti de-ale ei si cred ca ma opresc aici. Cartea viitorului nu a fost printre ele, daca asta e intrebarea ta. Am citit Suflete Pereche, Multumesc pentru amintiri si PS Te iubesc si sunt carti cam siropoase pentru mine.. Eu sunt mai degraba omul actiunii decat al starilor si sentimentelor.
“Cartea viitorului” nu prea are dragoste in ea :D. Dupa ce am scris recenzia m-am uitat pe net sa vad ce alta carte as putea sa-mi cumpar scrisa de Cecelia Ahern si, intr-adevar, am vazut ca multe sunt de dragoste, din astea mai siropoase. Se pare ca am nimerit-o eu din prima pe aia buna :)).
Mulțumim pentru recenzie.
Cu drag! ♥
eu am citit cateva carti de-ale Ceciliei, dar chiar mi-au placut. Nu am citit PS Te iubesc, am vazut filmul, ci Cadoul si Intalnire cu viata. Si nu prea e dragoste nici in alea
Good to know, ca sa stiu catre ce imi indrept atentia :D. Multumesc!