O să structurez articolul astfel încât să puteţi sări peste părţile care nu vă interesează (Intro, de exemplu, însă simt nevoia să scriu motivul pentru care am ajuns să fac acest material).
Intro
Vine un moment în viaţa oricărui deţinător de blog/site, realizator de content, advertiser şi alte funcţii similare… în care trebuie să contorizăm numărul de click-uri care se duc spre un anumit site cu care colaborăm. Sau nu trebuie, dar vrem noi să facem un raport cu privire la unde anume ne situăm când e vorba de link-urile pe care le inserăm în articole. Eu mă situez în prezent în ambele tabere. Mi s-a cerut un minim de 50 de click-uri pe un anumit link, însă n-am vrut să mă culc pe o ureche şi să aştept să primesc raportul de la colaboratori. Vreau să fiu în măsură să contorizez şi eu astfel de informaţii, cu riscul de a mă da puţin peste cap pentru a reuşi să fac asta. Până la urmă datele pe care le vedem în raportul propriu sunt datele clare. Nimeni nu le poate contesta şi/sau nimeni nu ne poate induce în eroare că nu ne-am fi dat silinţa să generăm minimum de click-uri pe care l-am stabilit. Pe ideea „ce-i în mână nu-i minciună”.
Câte variante sunt pentru a urmări numărul de click-uri pe un anumit link?
Sunt 4 variante, din care una este categoric exclusă pentru majoritatea tipurilor de colaborări.
1. Google Analytics
Varianta aceasta presupune inserarea unui atribut în codul link-ului a cărui activitate dorim să o urmărim. Atributul este de tip “onClick” şi are câteva detalii care trebuiesc setate astfel încât să funcţioneze. E un pic de muncă, fiind necesar să modificăm detaliile atributului pentru fiecare link în parte, însă este cea mai bună variantă pentru contorizarea click-urilor care se dau pe link-urile pe care le inserăm. Este un subiect complex, motiv pentru care voi face un tutorial separat pentru el.
Aici găsiţi materialul -> Cum să afli câte click-uri s-au dat pe un link cu ajutorul lui Google Analytics
2. Plug-in
Am înţeles că există mai multe plug-in-uri pentru contorizarea click-urilor care se dau pe anumite link-uri pe care le inserăm în articole, însă umblă vorba prin târg că cel mai utilizat dintre plug-in-uri (Jetpack) are nişte “chichiţe” şi trebuie setat corespunzător ca să nu facă mai mult rău decât bine. Am înţeles totodată că Jetpack merge doar pentru cine foloseşte platforma wordpress.
Personal sunt împotriva plug-in-urilor atunci când există alte variante. Asta pentru că plug-in-urile cu cât sunt mai multe cu atât scade viteza de încărcare a paginii (şi nimeni nu-şi doreşte asta). Chiar dacă am cel mai bun hosting (M247 Europe) şi n-ar trebui să-mi fac griji pentru viteza de încărcare a paginii, sunt totuşi calculată şi evit plug-in-urile pe cât de mult posibil.
3. URL Builder
URL Builder este o unealtă care aparţine tot de Google Analytics, însă este complet diferită de varianta nr. 1 despre care am menţionat mai sus. URL Builder este o variantă care modifică link-ul pe care dorim să îl inserăm în articol, link a cărui activitate vrem să o urmărim. Faptul că adaugă nişte date link-ului este o chestiune cu care unii colaboratori nu sunt de acord. Însă eu o prezint aici pentru că este totuşi o variantă utilă pe care am văzut că mulţi bloggeri o folosesc. Personal nu-mi place. Mi se pare că încarcă prea mult link-ul şi că există variante mai „clean” de atât (cea de la nr. 1, desigur).
Însă pentru cine vrea să testeze URL Builder, îl găsiţi aici:
https://ga-dev-tools.appspot.com/campaign-url-builder/
4. Link Shortener
Link Shortener sau URL Shortener sunt acele site-uri care ne ajută să transformăm link-urile kilometrice în link-uri scurte. O tehnică folosită adesea pe Twitter, pentru că acolo este vorba de un număr limitat de caractere la postări. În acelaşi timp, o tehnică folosită extrem de des de persoanele care lucrează pe segmentul de afiliere. Un exemplu de site care ne ajută să scurtăm un link anume (şi care ne arată şi câte click-uri s-au dat pe link-ul respectiv) este Goo.gl – https://goo.gl/.
Goo.gl este tot o unealtă Google, însă varianta aceasta nu merge folosită atunci când vorbim de link-uri pentru advertoriale. Indiferent dacă articolele în cauză sunt pentru publicitate sau pentru campanii de link building (SEO), colaboratorii nu vor fi de acord cu ele. Şi e cât se poate de firesc. Din punct de vedere SEO lucrurile sunt aproape zero. Niciun colaborator nu va dori să investească într-un articol cu link-uri directe către goo.gl şi indirecte către site-ul lui.
Concluzii
– Prima variantă este cea mai bună şi o să-mi dau silinţa să scriu cât mai repede tutorialul.
– Desigur, puteţi căuta şi voi pe net între timp, însă veţi da cel mai probabil de aceleaşi tutoriale de care am dat eu ieri şi care n-au făcut altceva decât să-mi mănânce ziua degeaba, fără niciun rezultat.
– Admit, cel care m-a salvat aseară şi care m-a ajutat să implementez prima variantă a fost geniul din spatele site-ului TgvWeb.eu (Îţi mulţumesc, Andrei!)
– Admit, au fost şi alte persoane care m-au suportat şi care au încercat să mă ajute pe parcursul zilei. Vă mulţumesc şi vouă! Ştiu că uneori, mai ales când vreau să rezolv ceva şi nu reuşesc, sunt stresantă şi vorbesc mult.
Am ales să scriu acest material pentru a oferi şi altora variantele pe care le-am găsit eu ieri, în încercarea de a găsi răspunsul la întrebarea mea (cum pot să urmăresc câte click-uri se dau pe un anumit link extern pe care-l inserez pe blogul meu). Sunteţi liberi să folosiţi varianta pe care o vreţi, însă personal o recomand pe prima. Justificarea ar fi faptul că plug-in-urile mănâncă din viteza de încărcare a unui site, URL Builder-ul lungeşte prea mult link-urile (din punct de vedere vizual mi se pare că nu e profi deloc) iar Link Shortener-ul este inamicul colaboratorilor d.p.d.v. SEO. Prima variantă, în schimb, n-are nicio bubă. Poate doar faptul că e mai complicată un pic, dar rezolv în scurt timp tutorialul.
Cheers!
Abia astept tutorialul tau pentru ca ma intereseaza mult cum sa fac treaba asta cu Analytics. Acum ma folosesc de jetpack dar stiu ca Analytics e mult mai sigur si Jetpack mi se pare ca reduce si viteza de incarcare site-ului si asta chiar e o problema. Stau cu ochii pe tine.
Cred ca saptamana aceasta o sa-l scriu, desi e destul de aglomerata (luni e ziua mea, iar la sfarsitul saptamanii ma intorc in tara). 😀