IT&C

Cum să afli câte click-uri s-au dat pe un link cu ajutorul lui Google Analytics

By | 20.03.2017 | 2 Comments

Am scris într-o postare anterioară despre cele 4 moduri prin care putem urmări de câte ori a fost accesat un link extern din pagina noastră (adică un link către un alt site, link pe care îl inserăm în articole sau pe homepage). Tot în materialul respectiv am menţionat că varianta cu Google Analytics este cea mai bună dintre toate şi am promis că voi scrie un fel de tutorial despre cum anume puteţi implementa această metodă şi voi.

Google Analytics

De ce simt nevoia să scriu acest articol/tutorial?

Pentru că mie mi-a luat o zi întreagă să sap după soluţii şi să găsesc în sfârşit una funcţională. Şi au fost alături de mine şi câţiva băieţi care au încercat să mă ajute. Nici măcar în engleză nu e uşor de găsit o variantă bună, asta pentru că varianta care funcţiona până de curând a fost schimbată cu alta mai nouă. Din acest motiv majoritatea rezultatelor pe care le găsiţi pe internet (până în prezent, n.r. martie 2017) duc către tutoriale despre codul vechi prin care putea fi implementată această metodă de urmărire a numărului de accesări a unuia sau a mai multor link-uri externe care se află pe pagina noastră (indiferent că e vorba de blog sau site).

În rândurile ce urmează veţi găsi informaţii despre codul nou şi totodată singurul care funcţionează. O să vă arăt inclusiv codul vechi, pentru cazul în care aţi încercat deja folosirea lui, să ştiţi să-l recunoaşteţi ca fiind cel nefuncţional. Eu l-am încercat în fel şi chip şi credeam că problema este la mine. În cazul în care aţi trecut deja prin asta, să ştiţi să nu vă autoînvinovăţiţi, aşa cum am făcut-o eu. Problema nu este la noi, ci la cod.

Aşadar, acesta este codul vechi, cel care NU funcţionează şi pe care probabil l-aţi găsit deja pe multe site-uri:

N-o să fac deloc analiza acestui cod pentru că ar fi nişte informaţii irelevante, având în vedere că acest cod nu mai funcţionează.

Acesta este codul nou (cel funcţional):

Iar mai jos este un exemplu de cod de postare a unui link folosindu-ne de informaţia de mai sus. Pentru exemplu o să folosesc url-ul unui alt blog de-al meu:

Mai jos aveţi explicaţia detaliilor atributului “onclick” pe care l-am inserat în codul de postare al link-ului https://ioanap.ro/. Sau, pe scurt, explicaţia codului despre care vorbim azi.

denumire tip necesitate descriere
eventCategory Text Obligatoriu Obiectul pentru care se foloseşte (ex.: link, banner, video).
eventAction Text Obligatoriu Tipul de interacţiune (ex.: click, play).
eventLabel Text Opţional Informaţie utilă pentru organizare (ex.: februarie, spring campaign, numele site-ului clientului).
eventValue Numeric Opţional O valoare numerică asociată event-ului.

Google Analytics logo numărul de click-uri

More info:

– Pentru folosirea acestui cod în cadrul unei postări de pe blog nu a fost nevoie să instalez nimic. Nici pe blog, nici în contul de Google Analytics. Cu alte cuvinte nu e nevoie de aptitudini în domeniu pentru utilizarea codului.
“Codul” de astăzi este de fapt un atribut de tip “onclick” pe care trebuie doar să-l completăm cu datele necesare. Adică să specificăm eventCategory şi eventAction. Acestea două sunt obligatorii.
– “eventLabel” şi “eventValue” sunt opţionale, dar ne ajută cu organizarea dacă vrem ca datele să fie atent structurate. Funcţiile acestea două cred că au fost create pentru cei cu OCD (Tulburare Obsesiv Compulsivă), adică cei disperaţi de ordine (aşa ca mine) :D.

Raportul din Google Analytics referitor la datele pe care încercăm să le obţinem cu acest cod se găsesc urmând calea aceasta: Behavior > Events.
Nu intraţi în panică şi nu vă enervaţi dacă aţi folosit codul şi nu vă apar date în raportul din Google Analytics. Unii spun că durează câteva ore până procesează datele. Alţii spun că e nevoie de maxim 24 de ore. La mine au apărut datele la miezul nopţii. Cred că atunci se dă un refresh raportului. Deci aşteptaţi până la miezul nopţii sau vă uitaţi a doua zi pe raport.
– Ştiu că în dreapta jos (în pagina Events la care aţi ajuns în Google Analytics) există un buton de „Refresh Raport”. Nu vă bateţi capul cu el pentru că e inutil. Doar dă senzaţia că avem opţiunea asta, însă lucrurile se mişcă doar la miezul nopţii. Cel puţin aşa am văzut că stă treaba în ceea ce priveşte contul meu. (Nu pot şti cu exactitate dacă funcţionează la fel toate conturile.)

Pentru alte informaţii pe acest subiect recomand pagina asta: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/analyticsjs/events

Dacă aveţi întrebări la care n-am răspuns în text, vă invit să le lăsaţi mai jos, în secţiunea de comentarii. În cazul în care nu voi şti să răspund eu, mergem pe ideea că nişte oameni deştepţi şi bine intenţionaţi vor veni în timp cu răspunsuri.

Cheers!

2 Comments

 • Reply

  Ciprian

  22/03/2017

  E un articol pe care l-am salvat pentru ca nu stiam cum sa urmaresc asa ceva in GA. Iar explicatiile sunt pe intelesul meu.

  • Reply

   Ioana Radu

   22/03/2017

   Ma bucur sa aud asta! ^_^

Leave a Reply