Întotdeauna mi-am zis că mierea cumpărată din piaţă, de la apicultori, este cea mai bună. O certam pe mama de fiecare dată când venea acasă cu miere de la supermarket sau de la nu-ştiu-ce-cunoştinţă cu chef de negoţ mârşav. De polifloră m-am cam lăsat de câţiva ani. Nu mai sunt aşa de acră ca înainte, nu mai am nevoie de chestii aşa de dulci încât să compensez. De câţiva ani mi-am dat seama că răutatea nu e chiar cea mai bună armă pentru tot ce se întâmplă în jur. Nu răceala cu care îi tratăm pe cei cu care interacţionăm este cea care îi prinde cu garda jos, deja se aşteaptă la răceală, asprime şi ironii care mai de care mai fine. Gropiţele şi bunele maniere îi iau, mai nou , prin surprindere. Şi pentru că nu mai am nevoie de mierea polifloră, pentru că mi-s suficient de dulce acum, m-am orientat către mierea de salcâm. Am auzit, totodată, că efectele terapeutice sunt chiar mai numeroase în cazul mierii de salcâm. Şi e, mmm, delicioasă!
Nu consum în cantităţi generoase, dar consum frecvent. Uneori cu apă călduţă şi lămâie, pe stomacul gol (licoare delicioasă şi grozavă pentru ficat), alteori cu unt de masă (de dragul copilăriei), iar în unele cazuri ca ursuleţul, direct cu linguriţa, fără pâine, fără menajamente. Mierea de salcâm nu e la fel de dulce precum cea polifloră, şi-i chiar mai aromată, mai gustoasă.
De curând a apărut un nou apicultor în judeţ (n.r. Dâmboviţa). Şi-a început afacerea prin accesarea unor fonduri europene, asta după ce a urmat cu stricteţe cursuri de apicultură şi alte nebunii din domeniu. La capitolul informaţii, mă dăduse pe spate de multă vreme. În ceea ce priveşte practica, până de curând nu ştiam mare lucru. Recent am intrat în posesia unui borcan pe mărimea mea 😀 micuţ, drăguţ şi plin cu miere de salcâm (plin plin, fără furăciuni la gramaj). Era aşa de frumos borcanul, încât vreo săptămână doar l-am ţinut pe birou. Azi m-am năpustit asupra lui. Culoarea nu este la fel ca a mierii de salcâm pe care o am deja în casă (cumpărată de la apicultorii din piaţă). Este mai deschisă. Şi am înţeles de ce chiar de la prima linguriţă. ASTA e miere de salcâm! Ce cumpăram eu până acum era, de fapt, şi o spun cu părere de rău, jumate miere de salcâm şi jumate miere polifloră. Vândută, evident, la preţ de miere de salcâm (adică mai scump).
Aşadar, ce-am consumat până acum a fost minciună! Pe bani serioşi. Astăzi am mâncat, pentru prima oară, miere curată de salcâm. Honey For Real! Sincer, într-o industrie în care antreprenorii se înmulţesc de la o zi la alta, cea mai bună decizie este calitatea superioară a produsului. Departajarea aici se face. Calitatea! Păi credeţi voi că, după ce am descoperit mierea asta, o să mai vreau vreodată să cumpăr minciuna aia din piaţă? Păi ce, am înnebunit?
Miere din prisacă – Quality never goes out of style!
Apicultor: Ştefan Emanuel Gorgon
Domnu’ Ştefan, nu ştiu care e secretul sau ce albine aveţi, dar pe etichetă par fericite. La fel ca mine după ce am gustat mierea. Şi, cu toată sinceritatea, sunt foarte greu de impresionat. Mult succes cu afacerea pe care o aveţi şi pe care o coordonaţi cu atâta pasiune! Cheers for quality!
P.S.: Mierea făcută de Ştefan este atât de grozavă încât prietenii, în semn de solidaritate, i-au mai deschis încă o pagină de facebook – Fănel Făgurel 😀
Yummy stuff!
1 thought on “Miere din prisacă – Quality never goes out of style!”