Majoritatea dintre noi am încercat la începutul fiecărui an să scriem 4-5 rânduri pe o foaie, la sfârşitul agendei sau pe un post-it, în laptop într-un document ascuns sau pe un sticky notes, poate chiar am scris ideile alea în mintea noastră şi ne-am promis, în şoaptă, un pic în glumă, un pic în serios, că vom bifa cât mai multe până ce anul se va încheia. Ne-am făcut planuri dar… ceva n-a mers. Ori am uitat de ele, ori ne-am sucit pe parcurs, ori am creat senzaţia că suntem prea ocupaţi pentru planuri. De parcă ar fi fost nişte task-uri de îndeplinit la muncă.
Idea de plan funcţional pentru o anumită perioadă de timp este să fie cât mai “la subiect” şi cât de cât organizat. Da, organizarea chiar contează 😉
Norocul a dat peste mine când Adizzy mi-a trimis un tip de plan care mi s-a părut de-a dreptul genial (şi de-a stângul de asemenea, dacă vreţi). Acelaşi plan îl împart cu voi, aşa cum fac cu majoritatea ideilor bune pe care le găsesc. Nu le ţin doar pentru mine.
Anul acesta a fost, cred, primul în care am intrat fără planuri. Dar colega mea a avut grijă să-mi arate că organizarea este cheia. Planul este următorul (mai jos găsiţi şi lista “punctelor” în română):
Aşadar, ideea este să avem planuri pentru următoarele segmente:
– familie (ex.: să comunicăm mai mult)
– bani (ex.: să economisesc suma xy)
– casă (ex.: să schimbăm draperiile sau să cumpărăm un smart tv)
– serviciu (ex.: să avansez şi/sau să mă port mai frumos cu colegii)
– sănătate (ex.: să schimb ochelarii)
– chemarea/dorinţa de a face ceva (ex.: să merg la cursuri de pian sau la fotbal)
Pe final, la capitolul “dezvoltare personală”:
– să-mi fac un obicei (ex.: să merg la sală regulat, nu doar când îmi aduc aminte)
– să renunţ la un obicei
– să-mi dezvolt o abilitate (ex.: să experiementez mai mult cu bicicleta)
– cărţi de citit (eu mi-am propus să citesc cel puţin o carte pe lună)
– loc nou de vizitat
În concluzie, planul este destul de simplu de urmat. Ideea este să ne gândim la un singur obiectiv pentru fiecare segment în parte. Eu v-am dat câteva exemple în speranţa că va fi mai uşor pentru voi să completaţi propriul plan “de atac” pentru 2015 (şi pentru anii următori, la momentul respectiv).
Mi s-a părut foarte interesantă ideea aceasta de plan deoarece ne îndeamnă să ne dezvoltăm pe toate planurile, încet dar sigur, să nu ignorăm sau să amânăm nimic pentru că fiecare punct dintre cele menţionate ajută la dezvoltarea noastră ca oameni. Sper să vă fie de folos! Eu i-am mulţumit lui Adizzy de vreo 3 ori deja, pentru faptul că a “împărţit” această idee de plan cu mine. Şi l-am dat şi eu mai departe unei alte prietene. Acum vi l-am împărtăşit şi vouă şi sper să fie la fel de util precum este pentru mine.
Lots of hugs!
1 thought on “Plan funcţional pentru orice început de an”