Diverse

Primele mele mini eclere (+rețetă)

By | 16.09.2019 | 3 Comments

Dacă vă gândiți că postarea de azi e despre ce bucătăreasă desăvârșită aș fi, vă înșelați 😀 . Este, mai degrabă, despre ideile pe care le am pentru a simplifica lucrurile în general, astfel că recent am făcut o scurtătură pentru rețeta de mini eclere. Așa, cât să o pot face și eu, care am răbdare să migălesc la muuuulte chestii… dar mai puțin când e vorba de bucătărie. La voi, dacă e cazul să vă placă să petreceți timp în bucătărie, să zicem că rețeta asta e bună atunci când vă grăbiți să faceți un desert rapid și relativ cu puține calorii (o să vedeți pe parcursul articolului de ce zic asta).

Câteva mărturisiri înainte de a scrie rețeta:

• Am cumpărat coji de mini eclere. Bam! V-am zis că am mers pe scurtătură și poate nu mă credeați :)).

• Am înlocuit crema de eclere cu budincă de vanilie. Pe de o parte pentru că era mai rapidă și mai simplă varianta asta. Iar pe de altă parte pentru că n-am mixer ca să pot să fac crema clasică de eclere (și nici n-aș vrea să-mi iau un mixer, că la cât de puțin l-aș folosi sunt convinsă că mai mult m-aș împiedica de el prin casă). Așadar am improvizat și am optat pentru budincă.

• Am înlocuit zahărul cu îndulcitor pe bază de ștevie dulce (Dulcișor pulbere de la Sweeteria, cu zero calorii și indice glicemic zero). Și am înlocuit ciocolata cu lapte, care se folosește în mod normal la glazură, cu ciocolată amăruie (sortimentul mediu, cu 50% cacao) tot pe bază de îndulcitor. Astfel mini eclerele au fost mai puțin dulci, dar mai sănătoase un pic.

Ingrediente:

– o pungă coji de mini eclere Vel Pitar (astea sunt bune de mâncat și goale, din pungă, spre deosebire de cele care se vând la kg la patiserii și care mi se par grețoase; dar fiecare cumpără de unde vrea, desigur :D)

coji de eclere vel pitar

Pentru cremă:
– un plic budincă de vanilie
– 500ml lapte
– 3-4 linguri de zahăr SAU 1-2 linguri îndulcitor (eu am folosit îndulcitor)

crema vanilie mini eclere

Pentru glazură:
– 100gr ciocolată brută sau bănuți de ciocolată (eu am folosit bănuți de ciocolată amăruie de la Sweeteria, care nu conțin zahăr, ci sunt pe bază de îndulcitor din ștevie dulce)
– o lingură de apă
– două linguri de ulei
– 40gr unt (l-am pus din ochi :D)

glazura mini eclere ciocolata amaruie Sweeteria

Mod de preparare:

Cojile de mini eclere se taie pe jumate. În maxim 5 minute e gata toată operațiunea asta.

Budinca are de regulă instrucțiunile pe ambalaj. Cea de la Dr. Oetker se face astfel: conținutul plicului se amestecă cu 3-4 linguri de zahăr (sau 1-2 linguri îndulcitor) și câteva linguri de lapte, până devine o pastă lichidă. Restul de lapte (din totalul de 500ml) se pune la fiert, iar când începe să fiarbă se trage de pe foc și se adaugă compoziția de budincă, amestecându-se cu telul ca să se omogenizeze bine. Apoi se mai dă cam un minut pe foc, timp în care se amestecă în continuare cu telul.

Următorul pas e umplerea cojilor de mini eclere cu budincă de vanilie. Eu am folosit o linguriță și operațiunea a decurs super bine.

Apoi glazura. Într-o crăticioară se pun toate ingredientele pentru glazură și se pune recipientul pe foc. Amestecăm bine până când toate ingredientele sunt topite și pare că avem un fel de ciocolată lichidă. Tragem de pe foc, iar cu o linguriță punem glazură pe fiecare mini ecler.

reteta mini eclere cu glazura de ciocolata neagra Sweeteria

reteta mini eclere cu glazura de ciocolata neagra Sweeteria

***

Asta-i tot. Ar trebui ca prepararea să dureze vreo 20 de minute. Sau un pic mai mult, în funcție de cât de frumos/minuțios ornează fiecare. Eu nu mi-am bătut capul cu asta, am optat pentru toate scurtăturile posibile 😀 . Super mini eclerele au fost gata într-un timp super scurt. Le-am gustat abia la vreo oră după ce le-am terminat, pentru că voiam să mă asigur că s-a răcit complet budinca, dar și pentru faptul că nu prea aveam poftă de dulce după ce am respirat dulce timp de 20 de minute, cât a durat prepararea. Sunt mai sensibilă eu așa :)). Sincer, aveam un pic de emoții înainte să le gust, că nu sunt chiar genul care prepară chestii. Surprinzător, mini eclerele chiar au ieșit foarte bune, astfel că am putut scrie liniștită rețeta aici, pe blog, ba chiar sper să fiu de folos mai ales acelora ca mine, care nu prea gătesc și care ar vrea să facă ceva simplu și rapid o dată la juma’ de an :D.

Cheers!

3 Comments

Leave a Reply