A nu avea timp de citit e o minciună cu care ne hrănim mințile, iar cărțile zac în bibliotecile noastre fremătând de dorința de a fi deschise, descoperite, de a sădi idei în mințile noastre creative sau de a oferi răspunsuri pentru probleme actuale. În România, mai ales, avem o grămadă de timp când suntem plecați de acasă, pentru că stăm la rând la clinici (uneori chiar și la cele private), pentru că autobuzul uneori întârzie, pentru că nu toți oamenii cu care trebuie să ne întâlnim sunt punctuali și avem vreo 10-20 de minute de așteptare, pentru că… Uite așa, într-o singură zi, se strâng zeci de minute pe care le putem umple cu lectură.
La început mi-a fost greu să citesc altundeva decât în liniștea de acasă, dar treptat m-am adaptat. Pentru că acasă, e adevărat, abia am timp să citesc, să zicem în jur de o jumătate de oră pe zi. Însă cel mai mult citesc când nu sunt acasă, atunci când mulți în jurul meu omoară timpul pe telefon, ceea ce și eu făceam înainte, însă treptat am început să mă enervez pe cât de mult timp pierdeam, efectiv pierdeam, căci nu făceam nimic concret când stăteam pe internet 😀 .
Chiar dacă la începutul anului ce vine o să păstrez tradiția cu top 10 cărți de citit, articol pe care îl pregătesc deja de vreo două săptămâni, m-am gândit să scriu și acum câteva rânduri, axându-mă pe ideea din paragrafele anterioare, pe timpul pe care credem că nu-l avem pentru citit, pe modul în care putem face loc lecturii în viața de zi cu zi. Astfel, ca jocul acesta de azi al timpului și cărților să fie mai fun, mai creativ, am decis să vă arăt câteva cărți alături de gențile în care s-ar potrivi.
It’s so easy… și alte minciuni este o autobiografie ca un roller coaster, aparținându-i basistului Duff McKagan, unul din membrii fondatori de la Guns N’ Roses, trupă care a scris istorie și care încă mai umple stadioane mari din lumea întreagă. Personal nu eram fan al autobiografiilor și nici al trupei GNR, însă după ce am citit cartea lui Duff McKagan m-a luat valul. Are multe multe momente din viața lui, încă de pe vremea când era copil și lucrurile erau atât de simple în prezentul de atunci, dar în același timp complicate. Pentru că, nu-i așa, ne place să credem că toți oamenii care au ajuns departe au avut o viață ușoară, însă adesea lucrurile sunt complet invers. Recenzia cărții am scris-o aici, iar geanta în care cred că ar merge de minune este modelul Heidi de la Guess, neapărat culoarea roșie, o culoare la fel de puternică precum cartea. Și-n plus, roșu poartă noroc 😉 .
Prietena mea genială este o carte pe care am ocolit-o o vreme, deși o vedeam în topul vânzărilor la cea mai mare librarie online. Credeam că e o carte drăguță despre o prietenie drăguță și gata, the end. Însă până la urmă am decis să mi-o cumpăr, împinsă de la spate de curiozitate, ajungând să descopăr că romanul scris de Elena Ferrante este unul puternic, o dramă a copilăriei unei fete care a crescut la marginea orașului Napoli, alături de alți copii săraci, fără să știe ce e dincolo de blocurile lor, parcul lor mic și școala lor. M-a marcat și a strâns pe alocuri sufletul în mine, modul autoarei de a scrie fiind incomparabil, astfel că mi-am cumpărat și următoarele 3 volume din aceeași serie. Cred că o astfel de carte s-ar potrivi într-o geantă în nuanțe pastelate, care să îmbrace ca o mantie ocrotitoare durerile și neajunsurile din carte. Geanta este Giulia Monti și se găsește la Elefant.
Acolo unde cântă racii este o carte pe care n-am descoperit-o încă, dar îmi doresc să mi-o cumpăr și s-o citesc, atrăgându-mi atenția de mai multe ori până acum. Povestea pare să se învârtă în jurul unei fete care ducea o viață retrasă și care, într-o zi, începe să se înfiripe în sufletul ei dorința de a fi iubită. În momentul în care este găsit mort unul dintre băieții frumoși din micul și liniștitul orășel, localnicii bănuiesc imediat că ea ar fi vinovată. Cartea, scrisă de Delia Owens, îmbină povestea tulburătoare a maturizării unei fete părăsite de familie, un superb omagiu adus naturii, o emoționantă poveste de iubire și misterul unei crime. Am decia că geanta potrivită pentru o astfel de carte trebuie să atragă atenția, astfel că am ales modelul Jori de la Guess, model pe care îl găsiți aici alături de multe alte genți.
Pentru mine a fost interesant să fac materialul de azi, care a implicat răsfoirea multor pagini cu genți și cărți deopotrivă, astfel încât să pot recomanda lecturi interesante și genți care să se completeze frumos cu ele.
În mai puțin de o lună revin cu topul pe care m-am obișnuit să-l fac la fiecare început de ianuarie, anume top 10 cărți de citit în anul care tocmai începe, în cazul de față fiind vorba de 2020. Deci rămâneți aproape pentru recomandările literare dedicate noului an.
Cheers!
Mulțumim pentru articol.