Cărţi

Top 10 cărți de citit în 2019 ♥

By | 08.01.2019 | 17 Comments

Știm din basme că 3 este un număr cu noroc, iar lista de azi marchează al treilea an în care întocmesc un top cu 10 cărți de citit. Un drum lung se așterne în fața noastră, un an pe care îl putem trata la fel ca pe cei de până acum, ca și cum e firesc să treacă zilele… sau pe care-l putem prinde cu toată puterea și să-l ghidăm în funcție de dorințele noastre, fie că-s planuri pentru carieră sau pentru dezvoltarea personală. Ori, de ce nu, pentru ambele. Top 10 cărți de citit în 2019 este un mix de cărți menite să ne atingă corzi diferite și să ne determine să ne punem întrebări diferite. Sunt cărți care nu seamănă între ele, dar care pot semăna în noi întrebări și răspunsuri care să ne ajute în propriile noastre vieți. Zic bine ce zic? Pentru asta sunt cărțile, până la urmă, pentru a ne oferi și alte perspective.

Cele 10 norocoase de anul acesta:

Top 10 cărți de citit în 2019 ♥

1. Trainspotting, de Irvine Welsh

Trainspotting, de Irvine Welsh

Welsh se considera mai degrabă un „activist social“ decât un scriitor, romanele și povestirile sale având ca personaje tineri din cultura marginală a consumatorilor de droguri. Renton, Spud și Begbie sunt câteva dintre figurile care-și spun povestea în roman, folosind limbajul agresiv și argotic al scoțienilor din Leith. Problemele lor legate de consumul de heroină, dilemele sexuale, întorsăturile ironice de situație sunt dublate de referințe constante la conflictele etnice, religioase și fotbalistice, care fac parte din mecanismele comunității din care provin.

Trainspotting este un roman publicat în 1993 și ecranizat in 1996, în regia lui Danny Boyle. L-am ales pentru acest top pentru că numele romanului a avut un anumit ecou în mintea mea atunci când l-am văzut pe raftul unei librării, moment în care l-am și cumpărat. Iar acum, în 2019, e timpul să-l citesc.

Romanul se găsește online în următoarele magazine: Elefant, Carturesti și Cartepedia.

2. Adevărul despre fete, de Rebecca James

Adevărul despre fete, de Rebecca James

Dupa moartea surorii ei mai mici, Katherine decide să plece din casa părinților, mult prea îndurerați și asaltați neîncetat de interogatoriile nemiloase ale mass-mediei. Se mută într-un alt oraș și se înscrie la o școală nouă. Precaută și singură, nu caută decât anonimatul. Găsește, în schimb, ultimul lucru la care s-ar fi așteptat: o prietenă.

Alice Parrie este fata cea mai populară și charismatică din școală. Extrovertită, superbă, languroasă și imprevizibilă, Alice este cât se poate de diferită de Katherine. Ajunge să-i fie acesteia mai mult decât o soră. Entuziasmul ei e contagios, iar candoarea… uneori deconcertantă. N-ai cum să-i reziști! Însă Alice are secrete mai întunecate decât își poate cineva imagina…

Adevărul despre fete este un roman care a devenit fenomen mondial! N-am eu treabă cu bestseller-urile de obicei, însă romanul acesta l-am citit înainte să știu asta despre el și am descoperit cât de bine conturată este toxicitatea personajului negativ.

Romanul se găsește online în următoarele magazine: Elefant și Carturesti.

3. Arlechinul, de Natașa Alina Culea

Arlechinul, de Natașa Alina Culea

Arlechinul te va atrage într-o lume în care magia devine realitate, iubirea devine dispreț și durerea devine plăcere. Linia între bine și rău este atât de fluidă încât ți-e greu să distingi de partea cui ar trebui să fii. Destinul Arlechinului se va repeta până va deveni cunoscut sau este doar o coincidență? Noul roman al Natașei Alina Culea îți va răscoli simțurile, te va prinde în mrejele lui, pentru ca ultimele pagini să te lase complet răvășit, dorindu-ți cu disperare să rămâi captiv în poveste. – cititornecunoscut.ro

Ceea ce știu cu certitudine este că cele 5 romane anterioare ale autoarei Natașa Alina Culea m-au cucerit. Urmând rețeta asta a succesului, ar trebui ca Arlechinul să fie o bună recomandare de carte pentru anul acesta, drept pentru care nu degeaba se află în top 10 cărți de citit în 2019. Eu am intrat deja în posesia ei și urmează să o descopăr.

Romanul poate fi comandat de pe eMag.

[Update: L-am citit, iar aici poate fi găsită recenzia.]

4. Soția tăcută, de A.S.A. Harrison

Soția tăcută, de A.S.A. Harrison

Jodi si Todd se afla într-un moment de cumpănă al relației lor. Totul e în pericol, inclusiv viața prosperă pe care o duc în locuința lor din Chicago. Chiar dacă nu sunt căsătoriți, sunt împreună de peste douăzeci de ani. El este un antreprenor bogat, iar ea e psihoterapeută. Romanul este un thriller psihologic despre căsnicie și crimă, rutină și nevoia de nou, despre disoluția unei relații, relatat alternativ din perspectiva celor două personaje principale.

Eu l-am citit relativ de curând, iar recenzia o puteți găsi aici. Mi-a plăcut atât de mult cum e scris încât nu m-am putut abține să nu-l includ în acest articol, cu top 10 cărți de citit în 2019.

Romanul se găsește online în următoarele magazine: Elefant, eMag și Libris.

5. Bacalaureat, de Ovidiu Eftimie

Bacalaureat, de Ovidiu Eftimie

Necazurile se țin lanț de subinspectorul Petre Popescu. După ce a fost dat afară din SRI pentru că a luat o șpagă în timp, acum este pus în fața unei decizii extrem de complicate: să supravegheze un post-uman tranchilizat, a cărui trezire ar însemna sfârșitul lumii așa cum o știm… sau să ajute doi țigani să oprească o invazie extraterestră care ar însemna tot sfârșitul lumii așa cum o știm, dar cumva diferit.

Scriitorul român contemporan Ovidiu Eftimie este cunoscut de mulți dintre noi drept unul dintre băieții de la celebra publicație Times New Roman 😉 .

Romanul, fiind al doilea pe care-l publică, se găsește online în următoarele magazine: Nemira, Libris și eMag.

6. Sclipitorii, de Titus Radu

Sclipitorii, de Titus Radu

“Casa era o insulă românească. Dacă ieșeau din ea, pășeau în Anglia, inevitabil. Pășeau doar ca să facă banii pe care nu-i avuseseră în România, apoi reveneau pe insula din Buckingham Road. Semănau cu niște vânători care-și făcuseră o colibă sau un stat major pe un munte bogat. Nu aveau de gând să înțeleagă muntele, să i se adapteze ori să-i ofere ceva, ci doar să-l golească pe cât puteau de vânat, să se îmbogățească, dacă ar fi fost posibil una ca asta, apoi să se întoarcă de unde au venit. De multe ori înjurau tot ce era în afara insulei lor românești, iar amenințarea și forța Angliei, care-i pândeau dincolo de ușă, îi deprimau. Ei nu veniseră în Anglia, ci doar în niște slujbe mai bine plătite. Veniseră, unii din necesitate, alții din lăcomie, dar toți urau Anglia, după ce, la început, urâseră România. Era un schimb al obiectului urii echitabil și benefic pentru mândria națională, care creștea în ei, mai cu seamă în zilele libere, când aveau timp de nostalgii.”

Romanul se găsește online în următoarele magazine: Librarie.net, eMag și Libris.

[Update: L-am citit, iar aici poate fi găsită recenzia.]

7. Ultimul om, de Mary Shelley

Ultimul om, de Mary Shelley

În secolul XXI, omenirea, devastată de ciumă, se află în pragul extincției. Și, pentru că nu există leac, evenimentele se precipită, iar protagoniștii în încercarea de a și salva viețile pleacă în căutarea unui tărâm iluzoriu, a unui nou eden care să prezerve umanitatea.
În final, rămas singur, naratorul trăiește cu speranța că undeva, într un colț al planetei, există măcar un supraviețuitor și pornește în căutarea lui.

Sună bine, nu-i așa? Nu-i de mirare că am pus această carte în top 10 cărți de citit în 2019 😀 .

Romanul se găsește online în următoarele magazine: Elefant, eMag și Carturesti.

8. Prietena mea genială, de Elena Ferrante

Prietena mea genială, de Elena Ferrante

O capodopera modernă a uneia dintre scriitoarele italiene cele mai apreciate, Prietena mea geniala este o poveste complexă și emoționantă despre două prietene, Elena și Lila. Acțiunea romanului este plasată în anii 1950, în mahalalele unui Napoli cenușiu. Elena și Lila cresc împreună pe străzile pe care se duc războaiele între bande rivale și învață să aibă încredere deplină una în cealaltă. Prietenia lor rămâne profundă în ciuda drumurilor diferite pe care le va purta destinul. Prezentând viețile a două femei, Ferrante spune povestea unei mahalale, a unui oraș și a unei țări care suferă transformări ce vor influența, la rândul lor, relația dintre protagoniste, memorabilele Elena și Lila.

Cine va reuși să lase în urmă universul dur al unei copilării pe jumătate condamnate – Lila cea descurcăreață și întreprinzătoare sau Elena cea sfioasă, îndrăgostită de romane și pasionată de digresiuni filosofice?

Elena și Lila simbolizează o națiune supusă unor transformări majore, iar portretul pe care Ferrante îl face eroinelor sale reprezintă o impresionantă meditație asupra istoriei și a prieteniei dintre oameni. Clar povestea asta își merită locul în top 10 cărți de citit în 2019.

Romanul se găsește online în următoarele magazine: Elefant, Libris și Carturesti.

[Update: L-am citit, iar aici poate fi găsită recenzia.]

9. Tuturor băieților pe care i-am iubit, de Jenny Han

Tuturor băieților pe care i-am iubit, de Jenny Han

Ce-ar fi dacă toţi băieţii de care te-ai îndrăgostit vreodată ar afla ce-ai simţit pentru ei… în acelaşi timp?

Lara Jean păstrează cu sfinţenie nişte scrisori de dragoste într-o cutie de pălării rămasă de la mama sa. Scrisori pe care însă… nu le-a primit, ci doar le-a scris. Câte una pentru fiecare băiat de care a fost îndrăgostită. Când scrie, Lara îşi deschide inima şi mărturiseşte tot ceea ce n-ar avea curajul să spună cu voce tare. Scrisorile sunt secretul ei. Nimeni altcineva nu trebuie să le vadă. Numai că într-o bună zi cineva le expediază, iar lumea imaginară pe care Lara o ţinea ascunsă scapă dintr-odată de sub control. Felul de a fi al Larei Jean – cu capul în nori, timidă, capabilă de emoţii puternice şi complet naivă când vine vorba de băieţi – sporeşte farmecul acestei poveşti speciale. – Publishers Weekly

Cei de la Netflix au făcut și un film după această carte, film pe care au l-am văzut deja de două ori. Ulterior mi-am comandat cartea, plus volumul 2 și volumul 3 din seria asta 😀 . M-a prins bine de tot, chiar dacă la prima vedere n-aș fi zis că e genul meu de poveste. Are ceva magic, cred că speranța că lucruri frumoase chiar se pot întâmpla.

Clar își merită locul în top 10 cărți de citit în 2019!

Romanul se găsește online în următoarele magazine: Elefant, Libris și Carturesti.

10. Furie, de Salman Rushdie

Furie, de Salman Rushdie

Satira mușcătoare la adresa societății contemporane surprinsă la ora de vârf a puterii, bogăției, tehnologiei de ultimă generație și fanteziei descătușate – viitorul incredibil și inimaginabil e în plină desfășurare și toți se bat orbește să nu rămână pe dinafară. Furie reprezintă, în același timp, o meditație amară asupra fragilității sentimentelor într-o lume a efemerului. O carte de o energie explozivă, cu accente de comedie neagră, care pune fără ocolișuri întrebări incomode despre conflictele etnice, prejudecăți, criza valorilor, despre ură și furie – furia eroului, a străzii, a orașului, a unei lumi întregi, furia dezlănțuită care împinge personajele la crimă și confesiuni frenetice.

Romanul se găsește în magazinul Cartepedia.

___

Cam acestea sunt cele 10 recomandări pentru anul acesta, în eventualitatea în care aveați nevoie de un imbold sau de ceva inspirație în alegerea victimelor de pe rafturile librăriilor sau, de ce nu, ale bibliotecilor orășenești. Spun asta pentru că în Târgoviște am văzut că sunt multicele cărți noi la bibliotecă, ceea ce e lăudabil.

Dacă v-a plăcut articolul Top 10 cărți de citit în 2019, dați-i un share și pe profilul de facebook sau într-un mesaj către cea mai bună prietenă ♥.

Lectură plăcută!

17 Comments

 • Reply

  Valeria Chertes

  09/01/2019

  Mulțumesc pentru recomandări ,am pus și eu ochii pe câteva.

  • Reply

   Ioana Radu

   12/01/2019

   Cu mare drag, Valeria! Mă bucur că sunt câteva care ți-au atras atenția 😀 .

 • Reply

  Cristina

  09/01/2019

  Ma bucur ca ti-a placut asa de mult “Sotia tacuta” incat ai trecut-o pe lista cu recomandari de lectura pentru 2019. Acum citesc ceva cam pe aceeasi lungime de unda – “Sotia dintre noi”. O termin in seara asta si te anunt daca e de citit. Din ce ai mai recomandat tu, eu am pe lista pana acum doar “Prietena mea geniala”. Sa avem spor la citit in 2019!

  • Reply

   Ioana Radu

   16/01/2019

   Stii că tu m-ai corupt să citesc “Soția tăcută” și ți-am scris chiar de atunci că mi-am cumpărat-o după ce am citit la tine pe blog despre ea. A fost chiar o achiziție bună, drept dovadă că acum romanul se află în acest top.
   Am citit azi și recenzia cărții “Soția dintre noi” și cred că o voi cumpăra și pe aceasta 😀 .

 • Reply

  Bratu Gabriela

  09/01/2019

  Sotia tacuta e pe lista mea de multicel. Cartile Elenei Ferrante le-am descoperit pe final de an si acum incerc sa adun si altele, imi place cum scrie! Ce mai am pe lista? Pff.. da eu mai stiu? Cam tot ce apare de autori nordici, de M.J. Arlidge si de Elif Shafak. Asta ca sa am un rezumat 😀

 • Reply

  Natașa

  09/01/2019

  Hey there! Abia aștept să citești Arlechinul! Sper să nu te sperie paginile hard core :)))))) Te îmbrățișez, Ioana!

  • Reply

   Ioana Radu

   12/01/2019

   Hey! Abia aștept să îl descopăr! Am două job-uri acum și mă descurc mai greu cu timpul liber, dar pentru citit îmi rup câteva minute aproape în fiecare zi ♥. Topul acesta l-am făcut în mare parte și pentru mine, ca nu cumva să îmi scape anul acesta vreuna dintre cărțile menționate.
   Te îmbrățișez și eu! 😀

 • Reply

  Advb

  09/01/2019

  E foarte haioasa “Bacalaureat”. De asemenea ideal ar fi citirea volumului care o precede, pentru a intelege mai bine toata actiunea

  • Reply

   Ioana Radu

   12/01/2019

   “Arhanghelul Raul” e în topul de anul trecut. De aceea am simțit nevoia să adaug “Bacalaureat” în topul pentru 2019 😀 . Vine practic în continuarea listei anterioare cu 10 cărți de citit.

 • Reply

  Lamiita Petre

  11/01/2019

  Am retinut cateva titluri. Ele toate sunt interesante, dar am retinut ceva mai pe gustul meu. Tatal meu era un devorator de lectura (de mine nu s-a prea prins cartea). El spunea ca nu exista carte buna sau proasta, din orice carte ai de invatat ceva.

 • Reply

  Malvina

  14/01/2019

  Yeeey! asteptam aceasta postare! 🙂

  • Reply

   Ioana Radu

   16/01/2019

   Ma bucur sa aud asta ^_^.

 • Pingback: Sclipitorii - un roman despre realitatea liniștii pe care o căutăm muncind în străinătate ⋆ Ioana Radu

 • Reply

  Catalina

  21/01/2019

  Foarte frumoase cartile, multumesc pentru recomandare.

 • Reply

  o femeie

  22/01/2019

  Buna Ioana. Si la multi ani pe 2019. Iti urez un an minunat si plin de carti frumoase!
  Din cartile prezentate de tine eu am citit-o pe cea de la nr 8, de Elena Ferrante, “Prietena mea geniala”, toata seria (4 carti). SUPERBA! am citit-o de Craciun, in vacanta, inca sunt sub influenta fetelor napolitane. Si am mai citit-o pe cea de la nr 10, de Salman Rushdie, “Furia”, mi-a placut mult mult, am citit acum 10 ani! mai profunda decat cartea anterioara dar m-am regasit in carte, eu si furiile mele.

  Spor! te mai asteptam sa scrii!

  • Reply

   Ioana Radu

   27/02/2019

   Din nu stiu ce motiv am gasit comentariul tau in spam 🙁 , astfel ca raspunsul meu vine cu mare intarziere. Iti multumesc pentru gandurile bune si iti doresc si eu un an nou plin de momente frumoase si multa sanatate!
   Ma bucur sa aud ca doua dintre cartile pe care le-am ales pentru acest top au trecut si prin mana ta si le recomanzi cu drag. De cartile Elenei Ferrante am citit multe lucruri bune si ma gandeam sa cumpar toata seria din care face parte “Prietena mea geniala”, dar mi-am zis ca mai bine vad mai intai daca ma prinde si abia apoi le iau sau nu pe celelalte trei 😀 . Oricum am un feeling ca o sa le iau si pe acelea.

 • Pingback: Arlechinul, roman de Natașa Alina Culea ⋆ Ioana Radu

Leave a Reply