Cărţi

TOP 10 cărţi de citit în 2017

By | 05.02.2017 | 18 Comments

top 10 carti de citit in 2017

Mi-am început anul citind, adică pe data de 1 ianuarie 2017 descopeream tacticile de luptă ale lui Vlad Ţepeş din cartea „Răstignit între cruci”. Îmi amintesc că am postat şi pe contul meu de Facebook o fotografie cu această carte la vreo 2 săptămâni după ce am terminat-o. Timpul e o problemă în cazul meu. Poate nu reuşesc să postez la timp informaţii despre cărţile pe care le descopăr, însă mă bucur că reuşesc să-mi fac timp să citesc. Anul 2016 a fost singurul de până acum în care n-am reuşit să citesc atât de multe cărţi precum îmi propusesem, fapt pentru care m-am simţit ruşinată. Am reuşit să duc la bun sfârşit atât de multe planuri în 2016, dar fix pe acesta al challenge-ului legat de cărţi n-am reuşit să-l îndeplinesc. Un lucru este cert, anume că-n 2017 voi remedia situaţia. În acest sens, plus faptul că librăria online Librex a lansat o provocare prin care îndeamnă bloggerii să facă un top 10 cărţi must read în 2017, m-am decis să vă prezint o listă cu 10 cărţi pe care eu îmi propun să nu le ratez anul acesta.

1. Magicianul, de John Fowles

Este o carte care m-a vrăjit prin prisma unui citat în urmă cu vreo 6 ani, când un bun prieten mi-a spus că acelea sunt cuvintele care mă descriu atât de bine. Până în acel punct nu ştiam de această carte ori de acest autor, deşi îmi căzuseră în mână multe cărţi. Cert este că abia de curând mi-am cumpărat-o, iar anul acesta sunt pregătită să devorez cele peste 700 de pagini.

Librăriile online spun despre această carte că este un spectaculos joc cu măşti şi psihodrame, în care abundă fantasmele erotice şi manipularea istoriei. Nu am o pasiune pentru latura erotică a cărţilor, însă această carte m-a vrăjit cu partea de psihodrame. Orice carte cu iz psihologic prezintă interes pentru mine, cu atât mai mult când e vorba de încadrarea unor teorii într-un roman.

După ce am făcut un mic studiu asupra autorului am aflat că a scris această carte ca urmare a faptului că a plecat de la Oxford tocmai în Grecia, pe insula Spetses, unde a lucrat ca profesor de limba engleză în cadrul unei şcoli. Se spune că timpul petrecut acolo l-a inspirat să scrie romanul „The Magus” (Magicianul), pe care criticii îl cataloghează ca fiind o capodoperă. Iar eu zic că e o capodoperă care n-o să-mi scape în 2017.

Romanul poate fi achiziționat din următoarele magazine online:
Libris, Elefant și Cărturești.

Later Edit: L-am citit, iar recenzia poate fi găsită aici.

Magicianul John Fowles

2. Bright lights Big city, de Jay McInerney

Este interesant modul în care am descoperit această carte, totodată fiind şi motivul pentru care am cumpărat-o şi îmi doresc tare mult să o citesc. Mă uitam la un serial poliţist în momentul în care am văzut că un băiat care studia la o universitate de renume şi care aspira la un job de vis în înalta societate a New York-ului… locuia în subsolul unui bloc, astfel încât toţi banii de la job să-i poată ajunge pentru studii, pe care le considera piatra de temelie a unei cariere. El a fost victima unei omucideri, iar cadavrul i-a fost descoperit 12 ani mai târziu. Oasele, de fapt, căci asta e tot ce mai rămăsese din el. Oasele lui, costumul cu care mergea la serviciu, cărţile de la universitate şi… încă o carte, anume Bright lights, Big city. Acela a fost momentul în care am auzit de această carte şi totodată m-a intrigat, ajungând să o cumpăr. Cu alte cuvinte am cumpărat cartea pe care o citea victima unei omucideri (victimă ale cărei principii de viaţă mi s-au părut interesante). Pentru mine menţionarea cărţilor în filme are sens. Sper să nu mă dezamăgească această carte.

Romanul poate fi achiziționat din următoarele magazine online:
Libris și Cărturești.

LE: L-am citit, iar recenzia poate fi găsită aici.

Bright lights big city Jay McInerney

3. Amsterdam, de Ian McEwan

Am ales această carte la prima mea vizită la Cărtureşti Carusel. Am citit pe coperta din spate că este o poveste care pune la îndoială creaţia, iubirea şi firava moralitate umană. Am o pasiune aparte pentru cărţile despre moralitate, în viziunea mea fiind un subiect sensibil, unde limita este o linie fină. O linie pe care eu o trec uneori, iar imediat apoi simt un ocean de regrete. În principiu încerc să fiu cea mai bună versiune a mea, iar asta implică o moralitate impecabilă, aspect la care chiar lucrez şi care mi se pare extrem de întortocheat uneori. Sper ca Amsterdamul scriitorului englez Ian McEwan să mă cucerească şi să-mi ofere încă o perspectivă asupra moralităţii.

Romanul poate fi achiziționat din următoarele magazine online:
Libris, Elefant și Cărturești.

LE: L-am citit, iar recenzia poate fi găsită aici.

Amsterdam Ian McEwan

4. Nopţi la Monaco, de Nataşa Alina Culea

Nataşa Alina Culea este o autoare contemporană care m-a cucerit până în măduva oaselor. După ce m-a purtat prin viaţa personajului Nataşa din romanul Nataşa, bărbaţii şi psihanalistul, carte pe care mi-ar fi plăcut să o trăiesc (dar am avut ghinionul de a fi o persoană introvertită), mi-a arătat o atitudine matură în Marat. Iubirea are spini şi m-a făcut să plâng (that’s something rare!) citind Lupii trecutului. Sofia… a lansat apoi cel de-al patrulea roman – Nopţi la Monaco. Un roman pe care nu vreau să-l ratez, ţinând cont de ce am simţit citind romanele anterioare. Nataşa Alina Culea este o forţă a literaturii contemporane, afirmaţie pe care o fac prin prisma faptului că am citit mulţi alţi autori ai vremurilor noastre. N-o să-mi scape nicio carte de-a ei, indiferent că va mai publica 3 sau 100.

Romanul poate fi achiziționat din următoarele magazine online:
eMAG și Librex.

LE: L-am citit, iar recenzia poate fi găsită aici.

Nopti la Monaco Natasa Alina Culea

5. Paşi în trecut, de Lina Moacă

Dacă tot am deschis subiectul autorilor contemporani, anul acesta mi-am propus să descopăr şi un roman al Linei Moacă, iar Paşi în trecut pare să fie romanul perfect. Admit faptul că şi coperta a avut un cuvânt de spus, însă despre Lina Moacă am citit numai de bine, motiv pentru care am încredere că povestea din romanul ales de mine va merita fiecare minut de lectură. Vă las mai jos descrierea de pe site-ul editurii Librex:

„O poveste care începe în prezentul zilelor noastre și ajunge departe, înapoi în timp, pe vremea dacilor. Aurus, personajul principal, ne dezvăluie lumea din afara și dinăuntrul lui, în timp ce își caută menirea pe acest pământ. Apoi, ne lasă pe noi să-l catalogăm cum simțim de cuviință. E un barbar? Un erou? Un iluminat? Sau un simplu om?”

Categoric un roman de citit în 2017!

Romanul poate fi achiziționat din următoarele magazine online:
Libris și Librex.

Pasi in trecut Lina Moaca

6. Amurgul gândurilor, de Emil Cioran

Emil Cioran este autorul pe care l-am descoperit în adolescenţă, pe vremea când începusem să studiez filosofia şi să fac o adevărată pasiune pentru această materie. Am ajuns până în punctul în care BAC-ul la filosofie părea o alegere grozavă, ulterior dorindu-mi să urmez o facultate în această direcţie. Însă lipsa banilor m-a ţinut aproape de casă, astfel că n-am mai reuşit să ajung să studiez în Bucureşti, făcând totuşi naveta la Universitatea din Târgovişte. Anii trec, iar eu revin mereu la Cioran, autor care mă face uneori să plâng, dar şi să-l iubesc tot mai mult. Amurgul gândurilor este o carte pe care am primit-o recent de la prietena mea Alexandra, o carte pe care o scrijelesc pe lista cărţilor “must read” de anul acesta.

Cartea poate fi achiziționată din următoarele magazine online:
Libris, Elefant și Cărturești.

Amurgul gandurilor Emil Cioran

7. Un veac de singurătate, de Gabriel Garcia Marquez

Mi-am cumpărat această carte la mâna a doua. Vreau neapărat ca anul acesta să citesc un autor care a primit premiul Nobel. Este, în fapt, una dintre provocările literare lansate de Bookletta la începutul anului. Dintre toţi cei care au primit premiul Nobel pentru literatură de ce l-am ales tocmai pe Gabriel Garcia Marquez? Pentru că Un veac de singurătate rezonează atât de mult cu realitatea din sufletul fiecărui individ în parte. Este un titlu pe care l-ar fi putut avea chiar şi al meu Cioran, deci nu e de mirare că am ales această carte.

Cartea poate fi achiziționată din următoarele magazine online:
Elefant și Cărturești.

Un veac de singuratate Gabriel Garcia Marquez

8. Omar şi diavolii, de Ciupureanu Dan

Un alt roman al literaturii contemporane. Mi-a apărut în feed-ul de facebook că una dintre prietenele mele citeşte această carte, iar titlul a fost cel care mi-a atras atenţia. Eu sunt de părere că toţi avem o parte bună şi una rea în noi, între cele două fiind o luptă continuă, luptă al cărui rezultat e decis de drumul nostru în viaţă – atât drumul trasat de părinţi, cât încă nu avem capacitatea de a discerne lucrurile la adevărata lor valoare, cât şi drumul pe care ni-l croim mai târziu singuri. Cartea Omar şi diavolii pare să fie construită în jurul lui Ian-Omar şi a constatărilor care-l încearcă, printre care faptul că locul lui nu e nicăieri pe acest pământ şi că patria lui şi a noastră este în altă parte. Sună al naibii de bine (excuse my french), drept pentru care m-am decis să mi-o comand luna aceasta, când revin în ţară. Categoric o carte bună de citit anul acesta!

Romanul poate fi achiziționat din următoarele magazine online:
Elefant și Cărturești.

Omar si diavolii Dan Ciupureanu

9. Cronica unei despărţiri, de Andreea Chiuaru

Iată că nu mă abat din drum şi plusez în acest top cu încă o carte care aparţine literaturii contemporane. Este apărută în 2016 şi mi-am comandat-o când încă era proaspăt lansată. Însă plecasem deja în Suedia, astfel că am dat comanda pe numele mamei, iar cartea mă aşteaptă acum să revin în ţară şi să o descopăr. Per ansamblu nu citesc cărţi despre relaţii, în ideea că fiecare individ în parte este unic în felul lui, la fel şi sentimentele şi durerile pe care le trăim. Însă am trecut cu ochii peste câteva articole de-ale Andreei şi am rezonat atât de bine cu ea încât sunt fericită că i-am cumpărat cartea şi… sper din suflet să-mi placă la fel de mult precum mi-a plăcut omul din spatele condeiului (am cunoscut-o pe Andreea anul trecut în cadrul evenimentului Webstock).

Cartea poate fi achiziționată de la Cărturești.

Cronica unei despartiri Andreea Chiuaru

10. O minciună nevinovată, de K. A. Tucker

Cartea aceasta este partea a doua a unei poveşti pe care autoarea K. A. Tucker a scris-o cu atâta măiestrie. Anul acesta, mai exact în ianuarie 2017, am citit prima parte – Zece respiraţii scurte. Deşi n-aş fi crezut că o să mă prindă, fiind încadrată la „ficţiune pentru tineri”/new adult, m-a surprins plăcut şi mi s-a părut că romanul se bazează pe o lecţie de empatie. Nici nu ştiam că există şi o continuare a romanului Zece respiraţii scurte, partea a doua numindu-se O minciună nevinovată. Adică fix această carte, ultima din topul „must read” pentru 2017. Sunt extrem de curioasă ce se întâmplă mai departe, după ce prima parte s-a terminat un pic cam prea dulce pentru gusturile mele literare.

Romanul poate fi achiziționat din următoarele magazine online:
Libris, Elefant și Cărturești.

LE: L-am citit, iar recenzia poate fi găsită aici.

O minciuna nevinovata K A Tucker

Deşi în mare parte îmi descopăr victimele (cărţile) în situaţii neprevăzute, admit faptul că în ultima perioadă mi s-a pus pata pe multe cărţi descoperite online. Mă simt uneori de parcă ele, cărţile, vin la mine, în feed-ul meu de pe facebook sau din greşeală când sunt cu ochii după anumite informaţii din cadrul librăriilor online. Aşadar partea de cărţi online cucereşte din ce în ce mai mult teren în privinţa mea.

Le mulţumesc celor de la Librex pentru o provocare atât de încărcată emoţional! Le mulţumesc că s-au gândit la o astfel de listă şi că au pus-o totodată sub umbrela unui concurs. Practic m-au determinat să fac o listă cu 10 cărţi must read pentru 2017, indiferent dacă alegerile mele se găsesc sau nu pe site-ul lor. Iar dacă materialul meu se dovedeşte a fi suficient de bun pot câştiga un pachet de 10 cărţi de la editura Librex. Mi-au sclipit ochii de bucurie când am auzit de cărţi, cu atât mai mult când am văzut că printre cele 10 se numără şi o parte dintre alegerile mele pentru anul acesta. Te poţi înscrie şi tu dacă vrei să aduci în atenţia prietenilor tăi 10 opţiuni grozave de cărţi pentru anul 2017. Mai multe detalii despre concurs găseşti aici.

Librex

Sper din suflet că alegerile mele pentru 2017 te-au inspirat – fie să citeşti mai mult, fie să optezi chiar pentru unul sau mai multe dintre titlurile din lista mea.

Lectură plăcută!
& lots of hugs

18 Comments

 • Reply

  Ciprian

  05/02/2017

  Mi-ar placea sa citesc cartea “Un veac de singuratate”. Este una dintre cele mai traduse și citite carti in limba spaniola.

  • Reply

   Ioana Radu

   05/02/2017

   Sper să reuşim să o cititm amândoi anul acesta. Am auzit multe lucruri despre autor, însă aceasta va fi prima carte pe care o voi citi dintre toate operele sale.

 • Reply

  Cristina Dragomir

  05/02/2017

  N-am bifat niciuna din cartile de pe lista ta dar, referitor la pasiunea ta pentru filosofie, sa stii ca si eu am ales filosofia la BAC si chiar am luat nota mare. Cioran, din pacate, nu era pe lista preferatilor mei. Sper sa ne tii la curent cu articole despre carti, pe masura ce reusesti sa le citesti.

  • Reply

   Ioana Radu

   05/02/2017

   As vrea sa fac recenzia pentru fiecare carte pe care o citesc anul acesta. Sper sa imi permita timpul :D.

 • Reply

  Mihai Panait

  05/02/2017

  Magicianul si Amsterdam ma tenteaza sa le citesc

  • Reply

   Ioana Radu

   05/02/2017

   De Amsterdam m-am apucat acum :D. Am citit abia vreo 30-40 de pagini. Pana acum pare a fi o alegere destul de buna.

   • Reply

    Mihai Panait

    05/02/2017

    Deci am ales bine. Eu ma lupt cu cateva carti ale lui Dostoievski acum.

    • Reply

     Ioana Radu

     05/02/2017

     N-am citit Dostoievski pana acum. Lectura placuta, Mihai! 😀

 • Reply

  Delia

  05/02/2017

  Iubesc CIORAN și tot ce a scris!

 • Reply

  Solfac EW 50

  05/02/2017

  Tocmai le-am trecut pe toate cele 10 pe lista! De-abia astept sa aud si parerile tale dupa ce le citesti!

 • Reply

  Mihaela

  05/02/2017

  Chiar nu am citit pana acum nici o carte scrisa de scriitorii alesi de tine asa ca trebuie sa remediez rapid situatia si mi-am facut o lista cu titluri, ba chiar am salvat articolul tau ca sa fiu sigura ca nu uit.

  • Reply

   Ioana Radu

   05/02/2017

   Ma bucur ca ti-a placut materialul meu si ca iti este util in ceea ce priveste alegerea lecturilor de anul acesta. Te pup, Mihaela!

 • Reply

  Natașa

  05/02/2017

  Ce încântare să răsfoiesc site-ul tău și să mă regăsesc la un asemenea loc de cinste!
  Te asigur că admirația este reciprocă!
  Te îmbrățișez, Ioana!

  • Reply

   Ioana Radu

   06/02/2017

   Mă bucur dacă am reuşit să-ţi pun un zâmbet pe buze şi abia aştept să ajung acasă şi să devorez “Nopţi la Monaco”. Îţi mulţumesc! Din tot sufletul ♥

 • Pingback: Recenzie: Amsterdam, de Ian McEwan ⋆ Ioana Radu

 • Pingback: Bright lights, big city – roman de Jay McInerney ⋆ Ioana Radu

 • Pingback: TOP 10 cărți de citit în 2018 ⋆ Ioana Radu

 • Pingback: Relația mea cu romanul "Magicianul" al lui John Fowles (&recenzie) ⋆ Ioana Radu

Leave a Reply